Избери от архива:        

Брой 3732 от 16 Февруари 2018

Късо съединение

ЧЕРВЕНИ ЯДРЕНИ ЛЪЖИ

При дебатите по вота на недоверие срещу министерския кабинет на Бойко Борисов Драгомир Стойнев, който е в ръководството на БСП, заяви, че ако падне правителството, неговата партия е готова веднага да състави ново. Защото има богат арсенал от качествени кадри. Позитанецът вероятно има предвид и себе си, защото в края на 2013 година този безценен кадър бе назначен за министър на икономиката, енергетиката и туризма в злополучното правителство на Пламен Орешарски. Но не като спуснат от „Позитано” партиен номенклатурен парашутист, който само да взима заплата, а като страхотен експерт, който да върши работа. И той я свърши като кучето на нивата.

Отдавна е известна любовта на позитанци към родната енергетика от всякакъв вид, защото от нея падат огромни пари от комисиони и други преки печалби. Затова не бе изненада, когато Драгомир Стойнев се захвана със строителството на 7-и блок в АЕЦ Козлодуй. За тази цел той отлетя чак в Съединените американски щати – на посещение в американския енергиен концерн „Уестингхаус електрик”, който произвежда ядрени реактори. И светкавично сключи предварителен договор за купуването на един реактор. Без никакъв конкурс, изобщо без никаква обществена поръчка. Сякаш става дума за купуването на пакетче семки, а не на съоръжение, което ще загроби държавния бюджет и всеки отделен българин с милиарди за години напред.

Когато се върна от САЩ, експертният министър на БСП се похвали: „Гарантирам евтин ток за 80 години.” Защото реакторът работел само с гориво на „Уестингхаус”. А кабинетът на Пл. Орешарски (всъщност на БСП) веднага подписа този договор. Всенародното недоволство из улиците и площадите на цялата страна обаче измете червените от властта. А през 2015-а, при втория кабинет на Б. Борисов, проектът „Уестингхаус” отпадна. Това означава, че са отпаднали и комисионите на мнозина. Обаче пък данъкоплатците, за разлика от енергийната мафия, спечелиха. Защото в края на миналата година „Уестингхаус електрик” обяви фалит. Заради неуспешни инвестиции в атомната енергетика.

Фалира концернът, с който някогашният министър беше сключил договор да развива нашата атомна енергетика поне за един век напред. И добре че не купихме този реактор. Защото как може да оча­кваме обещания от Др. Стойнев евтин ток през следващите 80 години от една фирма, която вече не съществува, оставяме без коментар. И на Мунчо от „Под игото” отдавна стана ясно, че между думите „обещания” и „лъжи” не може да се намери никаква разлика, когато безценните качествени кадри на столетницата си отворят устата. Те постоянно лъжат така, сякаш са на предизборен митинг. Добре че все по-малко избиратели им вярват.


Сергей Трайков


Абонамент

Вестник “Стършел”

Всяка сряда рояк стършели зажужават в световната мрежа и отбръмчават към близки и далечни наши абонати.

Ако искате да получавате целия брой в pdf формат можете да се абонирате!

Дигитален архив 1946-2015
Аудио

Реклама

ВрановоБъдете с нас и във:

Starshel on Facebook Starshel on Twitter Starshel's RSS

© 2009 'Стършел и половина' ООД Всички права запазени
Със съдействието на Host.bg