ГЛУПОСТИ БЕЗ КРАЙ


КАК ЦЪРКВАТА ДА СТАНЕ БОГАТА

Атеистите мрънкат, че обществото тъне в поквара, бедност, насилие и морален упадък, а Българската православна църква никаква я няма. Крие се от важните проблеми. Не раздава безплатна храна на гладните, не облича с дрехи голите, нито е духовен ментор на обществото, заставайки между политиците и обикновените хора. Което не е вярно! Служителите на Светия синод не се крият. Те откриват с тържествени молебени офиси на новобогаташи; освещават палати и параклиси на милионери; размахват кандилото при откриването на голф игрища; раздават архонтски титли на заможни мутри; возят се в скъпи лимузини; кичат се със златни пръстени и скъпи часовници. Така че духовниците са навсякъде. Дори и в странство. Те събличат църковните си одежди и заминават в чужбина като зидари, шофьори, общи работници или земеделци. Поп Борис Минчев от дупнишкото село Самораново например отиде да бере грозде в Италия. А като него са бол, твърди отец Никола Ризов, шеф на синдиката на свещениците. Понеже заплатите им са малки, те заминават на гурбет. Като позакърпят бюджета за месец-два се връщат, за да служат през зимата според отец Ризов. Връщат се, обаче не всички. Дефицитът е огромен.

При 8000 църкви и манастири броят на свещениците и монасите е около 800. Цели епархии се задъхват от недостиг на кадри. А тази година в Духовната семинария са кандидатствали само десетина деца. Колко от тях пък ще завършат само Бог знае. (Може би.) Както и колко от завършилите ще отидат свещеници в забутани селски църкви вместо да емигрират. За да не става това, държавата трябвало да отпуска повече пари.

Тук атеистите отново ще репликират, че след като църквата все се хвали, че е отделена от държавата, е срамно да иска пари от нея. И че Светият синод не прави нищо не само за обществото, но и за своите служители. Но няма да са прави, защото стана дума, че духовниците си имат синдикат. Чиито основи са поставени от изпитани кадри, потвърдено и от Комисията по досиетата, която обяви, че синдикалният секретар Марио Найденов е агент на Държавна сигурност с псевдоним Боби. Тоест - по агентурна линия е колега със самият патриарх Неофит, който под псевдонима Симеонов е бил сътрудник на Шесто управление на ДС.

Затова не е чудно, че след Десети ноември милиционери и военни облякоха расата. И отидоха при своите вербувани колеги да служат на Бога вместо на БКП - явно това е нашенският начин за обновяване на църквата. Затова печелившата сега стратегия ясна: както има синдикат на духовниците, така свещениците да си основат и партия. И понеже от партийния живот се забогатява, най-после църквата ще има пари за добри заплати, които ще накарат поповете не да ходят по лозята в чужбина, а да се молят у нас за душите на грешните.


Сергей ТРАЙКОВ


Коментари

Дата От Относно Коментар
2011-01-04 08:13:18webmastertesttest


Добави коментар

Предстои активиране на форума
От

Относно

Коментар


  

Абонамент

Вестник “Стършел”

Всяка сряда рояк стършели зажужават в световната мрежа и отбръмчават към близки и далечни наши абонати.

Ако искате да получавате целия брой в pdf формат можете да се абонирате!

Дигитален архив 1946-2015
Аудио

Реклама

ВрановоБъдете с нас и във:

Starshel on Facebook Starshel on Twitter Starshel's RSS

© 2009 'Стършел и половина' ООД Всички права запазени
Със съдействието на Host.bg