Допитване до дупка


Доста време се питахме кога България ще стане Швейцария на Балканите, но ето че това стана. Даже надминахме страната на банките и часовниците в другата є запазена марка – референдумите. Демокрацията отвори устата на хората и позволява на всеки да има мнение за всичко. И за неща, от които няма никаква представа. От които не разбира нищо. Защото населението е убедено, че разбира от всичко. За това спомага и родното законодателство, сътворявано от още по-прекрасни законотворци в Народното събрание. Днес конкретно думата ни е за референдумите.

Предложи му ти референдум на населението и то веднага дава експертно мнение по въпроса. Независимо дали става дума за ядрена енергетика, смъртно наказание, държавно управление – за каквото и да е. През тази година бяха проведени 6 референдума – в 4 града и 2 села по местни теми. Най-интересна е ситуацията във варненското село Чернево. През август там имаше допитване срещу изграждането на депо за промишлени отпадъци от ТЕЦ „Девен”, собственост на белгийската компания „Солвей Соди”. То беше валидно, защото при праг 40 процента активността надхвърли 49. Като от 512 гласували 484 бяха срещу сметището. А сега, внимание: ето, точно тук надминаваме швейцарците. Те никога не правят втори референдум по същия проб­лем, когато първият е успешен. Въпреки че референдумът е успешен, в селото събраха подписи за провеждането на втори. Причината: областният управител Стоян Пасев и Варненската прокуратура обжалваха резултатите от допитването. Те твърдят, че общината не е компетентна да преценява дали да има депо за отпадъци, тези решения се взимат от съответните министерства.

При внасянето на документите за втори вот председателят на инициативния комитет Валентин Георгиев бе категоричен, че неговите съселяни ще правят референдуми до дупка. Защото искат постоянно да показват на управляващите, че не желаят в тяхното землище да се разкрива промишлено сметище. А и законът за прякото участие на гражданите във властта им позволява. Според него втори, трети, пети и всеки следващ референдум е възможно да се насрочи в кратко време.

В този закон обаче изобщо не става и дума за провеждането на нови референдуми, които веднъж вече са били успешни. Никой от законодателите не е допуснал, че такъв прецедент е възможен. По време на приемането на закона те или са пили бира в бюфета на Народното събрание, или са чели вестници в пленарната зала, или са говорили по джиесемите по важни бизнес дела. Крайният резултат от съвестната работата на депутатите нямаше как да не даде своите отлични резултати. И Швейцария ще остане в сянка. Засенчена от малкото селце Чернево, на което предстои да проведе своя втори успешен референдум. Пос­ле третия, десетия... и така нататък. Колко е демократична демокрацията в България! Тя позволява народното допитване да решава едно, областната, съдебната и централната власт – друго, а законодателната създава такива закони, че позволява на всеки да прави каквото си иска. И най-важното – безнаказано. Е, това не е ли истинска демокрация?

______________________
Бел. ред.: Ако някой не е съгласен с тази теза, може да направи един референдум по въпроса. Впрочем, може да направи колкото си иска референдуми.


Сергей ТРАЙКОВ


Коментари

Дата От Относно Коментар
2011-01-04 08:13:18webmastertesttest


Добави коментар

Предстои активиране на форума
От

Относно

Коментар


  

Абонамент

Вестник “Стършел”

Всяка сряда рояк стършели зажужават в световната мрежа и отбръмчават към близки и далечни наши абонати.

Ако искате да получавате целия брой в pdf формат можете да се абонирате!

Дигитален архив 1946-2015
Аудио

Реклама

ВрановоБъдете с нас и във:

Starshel on Facebook Starshel on Twitter Starshel's RSS

© 2009 'Стършел и половина' ООД Всички права запазени
Със съдействието на Host.bg