ТРАДИЦИИТЕ


След дългия снимачен ден актьо­рът беше капнал. Той се прибра в хотела, опита се да подремне, но тялото му беше сковано. От опит знаеше, че ако не предприеме никакви действия, не го чака нищо добро, затова си поръча масаж. Младото момче пристигна след десет минути, той легна на преносимата маса, която момчето беше донесло, затвори очи и за половин час се озова в един по-добър и нежен свят. Когато масажът свърши, направо се беше размазал от удоволствие.

На въпроса дали е доволен той кимна и му връчи тлъст бакшиш, който веднага се озова в задния джоб на дънките на момчето. Актьорът се поинтересува с какво се занимава младият господин. Учел сценография.

- Това е чудесно – зарадва се актьорът. – Пожелавам ти успех и кой знае, може някой ден да работим заедно.

- Съмнявам се. Вие сте толкова известен! – смути се момчето.

- Известността е илюзия, която прави едни обикновени хора да изглеждат необикновени в очите на други обикновени хора – засмя се актьорът.

Момчето също се засмя, а после сгъна масата.

- Трябва да вървя! Следващият клиент не бива да чака.

- Тръгвай! Тръгвай! – каза актьорът.

И точно преди да затвори вратата, ръката на актьора шляпна момчето по задните части. Момчето поспря за миг, изглежда се смути. Актьорът се опита да кажа нещо, но от устата му излезе нещо в най-висша степен нечленоразделно. Искаше да разреши недоразумението на мига. Да му каже, че е от един южен щат, където шляпането по задните части е една дълбоко мъжка традиция. Баща му го беше шляпал по задника, а на свой ред дядо му беше шляпал по задника баща му. Шляпането на задници можеше да се проследи назад чак до времената на първите заселници.

В този щат се шляпаха по задниците по яслите, детските градини, училищата. Типичните звуци от допира на ръката и задните части можеха да се чуят по тротоари, паркове, в заведения за бързо хранене, но и в телевизионни студия, библиотеки. Въобще, те отекваха по целия щат. Традицията беше повсеместна.

Но актьорът беше прекалено отмалял и притеснен, така че момчето си тръгна, преди той да успее да му обясни ситуацията.

- Нищо! – каза си той. – Голяма работа!

Но работата беше голяма. На другия ден момчето повдигна срещу него обвинения в сексуален тормоз. Актьорът опита да се защити, но го направи също толкова неумело, колкото беше успял да обясни на момчето що е то шляпането по задници и защо то има почва у неговия щат.

На следващия ден уволниха актьора от сериала, в който работеше. Медиите го обявиха за пълен изверг. За педофил, който се възползва от всяка млада момчешка плът, която му предложи случаят. За противно и неморално същество, чиято единствена цел е да задоволи нагона си.

Актьорът се опита пак да каже нещо, но думите му само разпалиха още повече скандала. Затова замълча. Мълча, докато договорите за следващите му снимки се разтрогваха един по един. Мълча, когато му отнеха театралната компания, която беше градил години. В която беше заложил целия си живот. Мълча и когато жена му се разведе с него, въпреки че тя от години си имаше любовник, за който той знаеше, но беше решил да не го прави на проблем, защото всеки има своите прегрешения. Мълча и когато трябваше да говори. Мълчи и до днес, когато всички момчета, които той някога е пошляпвал по задните части, повдигат обвинения към него, а банкрутът вече чука на вратата му.

Мълчи и докато седи тъжно пред прозореца, гледа дъжда, който се лее над града вече четвърти ден. И само той знае, че това не е дъжд, а са неговите сълзи. Мълчи и само от време на време с тих и писклив от притеснение глас промърморва:

- Традициите не са това, което бяха!


Иван ДИМИТРОВ


Коментари

Дата От Относно Коментар
2011-01-04 08:13:18webmastertesttest


Добави коментар

Предстои активиране на форума
От

Относно

Коментар


  

Абонамент

Вестник “Стършел”

Всяка сряда рояк стършели зажужават в световната мрежа и отбръмчават към близки и далечни наши абонати.

Ако искате да получавате целия брой в pdf формат можете да се абонирате!

Дигитален архив 1946-2015
Стършелов преглед на седмичната вестникарска продукция

Реклама

ВрановоБъдете с нас и във:

Starshel on Facebook Starshel on Twitter Starshel's RSS

© 2009 'Стършел и половина' ООД Всички права запазени
Със съдействието на Host.bg