ЗДРАВНА КАЦА БЕЗ ДЪНО


Нашите тикви не са като обикновените – да раждат само семки. Нашите раждат и идеи! Тая например – да се наложи мораториум върху скъпите и нови лекарства. Временно – само за година. Макар всички да си знаем, че у нас най-продължително трае временното.

От една страна – увериха ни – това щяло да бъде изключително здравословно за здравната каса. За нас здравето на здравната каса е по-важно от вашето, казаха ни, защото ако касата се разсополиви, вие пневмония ще хванете. От друга – ще им река – ще е изключително здравословно и за осигурителния институт – така само за половин година сума ти народ ще премине в други полк и на оцелелите ще могат да се вигнат пенсиите! Икономистите даже го пресметнаха – с почти четири процента!

Естествено, несъ­знателни граждани започнаха да недоволстват, дори заплашиха, че ще се обадят на президента, но това не попречи законът да бъде гласуван, защото у нас кой ти бръсне умиращите и президентите. Важното е здравната каса да е здрава и нашите пациенти да са най-здравите, за да се гордеем и с тях и да ни превърнат в най-здравата нация в света.

А когато и омбудсманът обеща да даде тиквената идея на Конституционния съд, изведнъж се откри другата причина за мораториума – светкавично бяха арестувани сума ти доктори, аптекари и всякакви други, а министърът даде интервю, че тия, като препродавали скъпите лекарства, били ощетили касата със стотици милиони. Но от друга страна – това било доказвало, че ни лекуват с най-добрите лекарства.

Да поразсъждаваме малко.

Бюджетът на Здравната каса за тази година бе три милиарда и нещо. Ако приемем, че мушмороците са изнесли и продали лекарства за петстотин милиона, това би означавало, че всеки шести лев от бюджета є е откраднат от тях, без никой да се усети.

Това някой да го вярва?

Или – някой да вярва, че службите са проспали далаверата, но когато премиерът видял протестите на пациентските организации по телевизията, им наредил, те в петък срещу събота светкавично разплели докторската конспирация и още на другия ден докладвали за арестите?

Ако го вярваме – очевидно Онзи депутат е прав, че сме дебили.

Вече от почти двадесет години касата в края на годината се оказва каца без дъно. Колкото налеем – толкова изтича.

И пита за още.

Вече от почти двадесет години се затварят болници, а оцеляващите правят всякакви шашми с клиничните пътеки, за да се задържат на повърхността.

Вече всички са убедени, че в системата, наречена здравна, се лъже на поразия (не казваме краде, защото не всички крадат – някои са принудени да лъжат в опити да запазят болниците, за да не им мрат пациентите).

Вече е очевидно, че една система, която може да бъде надхитряна по елементарни начини, явно не е добре измислена. И че в една каса, която събира всяка година повече от три милиарда лева наши здравни вноски, но не може да ги управлява, има нещо генерално сбъркано. Но всеки министър, опитал да направи нещо като реформа, изхвърча омазан с кал през прозореца на министерството – най-проветривото в България при всички правителства.

Преведено на български език решението за мораториума върху скъпите и нови лекарства би звучало така – „Щом като ги крадат на поразия, ще им спрем вноса, да ги видим какво ще крадат”.

Да продължим с идеите в тая правилна посока.

Щом в болниците шикалкавят с клиничните пътеки и фиктивни пациенти– едногодишен мораториум върху приема на нови болни – да ги видим какво ще надписват!

Или – щом пациентите бият докторите от спешната помощ – мораториум върху спешната помощ – да ги видим кого ще бият!

И – поне според статистиката – за европредседателството, ако не и за цялата година на мораториумите, ще станем държавата с най-здрава здравна каца в Европа, а защо не и в света!

И всички ще идват да ни се дивят на кацата и да ги черпим с тиквеник от тиквеници.

Не ни се свидят! Имаме ги в изобилие!


Румен БЕЛЧЕВ


Коментари

Дата От Относно Коментар
2011-01-04 08:13:18webmastertesttest


Добави коментар

Предстои активиране на форума
От

Относно

Коментар


  

Абонамент

Вестник “Стършел”

Всяка сряда рояк стършели зажужават в световната мрежа и отбръмчават към близки и далечни наши абонати.

Ако искате да получавате целия брой в pdf формат можете да се абонирате!

Дигитален архив 1946-2015
Стършелов преглед на седмичната вестникарска продукция

Реклама

ВрановоБъдете с нас и във:

Starshel on Facebook Starshel on Twitter Starshel's RSS

© 2009 'Стършел и половина' ООД Всички права запазени
Със съдействието на Host.bg