ПРИКАЗКА ЗА ГРОЗНОТО БАТЕНЦЕ


Имаше едно време едно грозно батенце. То беше толкова грозно, че когато крачеха, поклащайки се зад голямата батка по пътя към плажа, другите батенца го закачаха и страняха от него.

— Просто бъди себе си – казваха му другите красиви батенца по телевизията.

Само че грозното батенце нямаше нито чаровни трапчинки, нито високи скули, нито мистериозна усмивка; нямаше и къдрици с цвят на мед, нито пък поглед, с който да съблича.

— Как да стана човек, братле? – попита то голямата батка веднъж, несмеейки да я погледне в очите. – Цял живот ли ще ми се подиграват, че съм грозен?

— Трудна работа, братле – зацъка голямата батка майчински, – ти си един голям урунгел. Не може да каже човек, че си с печеливш фиш в генното тото. Слушай обаче, сега ще те подуча: даваш си парите за анцуг с три бели вертикални линии. Влизаш след това в най-близкия фитнес и почваш да вдигаш където щото видиш. Вдигай с крака, с ръце, с гръб, с подбедрици, с врат, с мерак... Не забравяй да броиш – вдигай с би-, три- и квадрицепси. Ако ти се извадят и пентицепси, и с тях вдигай.

Грозното батенце бе впечатлено, че голямата батка можеше да брои на старогръцки.

— Взимай това прахче в продължение на четиредесет дни и четиридесет нощи. На четиридесет и първия ден ще си пак грозен, но поне ще си и мъжествен.

Речено – сторено. Грозното батенце работи усилено докато мускулите му не се нацепиха като коричката на прясно изпечен хляб. Батето стисна зъби и червен до уши вдигна всичко, което можеше да се вдигне. Наложи се да намалят осветлението в спортната зала, тъй като лъщенето на перките и гръдните мускули на грозното батенце заслепяваше и разсейваше другите посетители.

— Иу – рече момичето, което батенцето заведе на среща на четиридесет и първия ден от своето приключение. – Много си грозен. Не че не те харесвам, но не искам приятелките ми да ме виждат с тебе.

— Да, но поне съм мъжествен – отвърна грозното батенце, преглъщайки лютите си сълзи.

— Скъпи, сега просто си по-голям и се виждаш по-отдалече. Ти си само едно голямо грозно батенце.

Батенцето се почувства по-грозно от всякога. Реши завинаги да се скрие от изпепеляващите погледи на другите. Потъпкано от обществото, затворено само в себе си, батенцето изгради резиденция с високи непристъпни стени, охранявана от метални шипове, седем видеокамери, частна фирма за сигурност и два добермана. Надявайки се да отстрани вниманието от непристойното си лице, грозното батенце започна да носи огромен златен синджир на врата си и селекция от бляскави предмети тук-таме. Сложи си и тъмни очила, с които закриваше между десет и петнадесет процента от лицевата си повърхност. Тъмни стъкла сложи и на луксозния си автомобил, без който не смееше да излезе на улицата. Батенцето бе започнало да линее и кой знае как щеше да преживее зимата, ако не се беше обадила голямата батка със страхотни новини:

— Слушай, братле, открих еликсира на красотата дори и за безподобни кикимори като тебе. Наричат го „медия”. Веднага си купуваш една медия и след това си правиш всичко както преди: ядеш си, спиш си, вдигаш си... Изведнъж обаче това става интересно за всички останали; почват да те снимат, пипват те оттук-оттам и ставаш пръв красавец.

Сърцето на батенцето започна да се пълни с щастие и благодарност, но една мисъл го разтревожи и то рече на голямата батка:

— Братле, това хубаво, ама аз пак ще съм си грозен на живо.

— Запомни, братле – бе отговорът, – важното е не как изглеждаш отвън, а как изглежда, че изглеждаш отвън. Аз и ти знаем, че си грозен. Но за всички останали малкото батенце ще плува в медийното пространство изящно като лебед!


Александър ВЕЛИЧКОВ


Коментари

Дата От Относно Коментар
2011-01-04 08:13:18webmastertesttest


Добави коментар

Предстои активиране на форума
От

Относно

Коментар


  

Абонамент

Вестник “Стършел”

Всяка сряда рояк стършели зажужават в световната мрежа и отбръмчават към близки и далечни наши абонати.

Ако искате да получавате целия брой в pdf формат можете да се абонирате!

Дигитален архив 1946-2015
Стършелов преглед на седмичната вестникарска продукция

Реклама

ВрановоБъдете с нас и във:

Starshel on Facebook Starshel on Twitter Starshel's RSS

© 2009 'Стършел и половина' ООД Всички права запазени
Със съдействието на Host.bg