КРИЗА И ЗА ЕКСПЕРТИЗА


Едни от най-канените по медиите са специалистите от Националния институт по криминалистика в МВР. Щом стане престъпление, в което се фокусира общественият интерес, разни кримиексперти и психолози цъфват на телевизионния екран и почват да разнищват профила и душевността на извършителите. Разбира се, всеки може да прави каквото си иска, но при едно условие – да го върши в извънработно време. За да не пречи на работата, за която получава заплата. Какво става обаче на практика?

Нощта на 1 септември 2017 година. В ресторанта на Атанас Тонкев в с. Виноградец се празнува рожден ден. Сред гостите е и председателят на общинския съвет в Септември Лазар Влайков. Изстрел от неговия пистолет убива Тонкев. Самият Влайков твърди, че смъртоносният изстрел е произведен от 6-годишния му племенник, на когото дал пистолета да си играе. Според очевидците обаче убиец е общинският шеф. Роднини на убития се опасяваха, че случаят ще бъде потулен, защото Влайков е от ГЕРБ, а окръжният прокурор му е близък. Затова на място дойде главният обвинител Сотир Цацаров и увери, че лично ще наблюдава този случай. Какво последва: Влайков бе пуснат от ареста, подаде оставка като председател на общинския съвет, а избирателната комисия прекрати пълномощията му като общинар. Разследващите пък назначиха куп експертизи, като най-важно бе балистичното изследване. То трябваше да отговори на най-важ­ния въпрос: кой е произвел смъртоносния изстрел – Л. Влайков или 6-годишният му племенник.

И досега обаче – осми месец след убийството на Тонкев, нито балистичната, нито комплексната експертизи са готови. Те трябваше да бъдат изготвени в Института по криминалистика, но там все не намират време, защото имали други ангажименти. Заради тяхната заетост даже една от експертизите за убийството бе дадена в частна лаборатория. Защото частниците не се оплакват, че са претрупани, не дават интервюта, не протестират за по-големи заплати, а си вършат работата. А кога вътрешното министерство ще склони да извърши изследванията, от които зависи дали Л. Влайков ще бъде съден, никой не се наема да каже. За разлика от бездействащите служители на Темида и МВР обаче той действа – подаде жалба за неправомерно уволнение. А на 26 февруари Върховният административен съд отмени решението на избирателната комисия и го възстанови на работа. И на заплата. Преди няколко години този местен политик беше съден за това, че е намушкал с нож свой опонент. Обаче делото бе прекратено – бил действал в състояние на афект. Сега пък се измъква с обяснението, че невръстният му племенник е убил кръчмаря (вероятно също в състояние на афект).

Цялото това безсрамно безочие се развива пред очите на главния прокурор.

Затова дъщерята на Ат. Тонкев – Деница, му написа писмо, в което се възмущава, че Л. Влайков спокойно си работи в кметството, сякаш не е следствен за убийство, от дейността му зависи животът в 15 села на общината с над 26 хиляди души. А за морала му говори фактът, че близо година не е потърсил никого от нейното семейство и не е показал с нищо, че съжалява за сполетялата ги трагедия. Освен това дъщерята изразява притеснение, че случаят се протака, за да се потули, и директно пита прокурора на Републиката: защо се бавят толкова важните експертизи?

От прокуратурата заявиха, че Сотир Цацаров щял да разговаря с оглавяващият МВР Валентин Радев. Ако това наистина стане, то „Стършел” дава следния безплатен съвет на двамата: за да завърши следствието по-скоро, е добре да направят поне едно нещо - да ограничат медийните участия на специалистите от института на МВР. Ако не си губят времето по телевизиите, току-виж изготвили експертизите, които да посочат кой наистина е дръпнал спусъка: Лазар Влайков или малкото момченце.


Сергей ТРАЙКОВ


Коментари

Дата От Относно Коментар
2011-01-04 08:13:18webmastertesttest


Добави коментар

Предстои активиране на форума
От

Относно

Коментар


  

Абонамент

Вестник “Стършел”

Всяка сряда рояк стършели зажужават в световната мрежа и отбръмчават към близки и далечни наши абонати.

Ако искате да получавате целия брой в pdf формат можете да се абонирате!

Дигитален архив 1946-2015
Аудио

Реклама

ВрановоБъдете с нас и във:

Starshel on Facebook Starshel on Twitter Starshel's RSS

© 2009 'Стършел и половина' ООД Всички права запазени
Със съдействието на Host.bg