ТЕЛЕВИЗИОННИЯТ ПЕТЕЛ


Понякога животът ни сервира такива шегички, каквито човек и с най-богато въображение не би могъл да измисли. Такава смахната случка преживях през 2005 г.

Когато спрях да работя, с жена ми решихме да заживеем спокоен пенсионерски живот далече от софийската динамика, мръсен въздух, шум и напрежение. Купихме си къща на село или по-точно - къща на баира над селото. Няма съседи, няма пиянски гюрултии, няма озвучаване с чалга. Чист въздух, спокойствие и природни звуци. Попренесохме си най-необходимата покъщнина от къщата в София и в това число, разбира се, голям цветен телевизор, купен за 400 долара от „Кореком“, малко преди да го закрият след преврата през 1989 г. Монтирах сателитна антена и заживяхме информиран отшелнически живот. Вечер, след градинската работа и здравословната чашка ракийка, заспивах кротко пред телевизора и идилията бе пълна до момента, в който образите на екрана понякога започваха да се кривят и кълчат, подражавайки на неподражаемите кривендели в ребусите на Пикасо. За късмет, бях се запознал с един от съселяните ми – бивш телевизионен техник от времето на ламповите приемници. Дали щеше да се справи с повредата в един по-съвременен телевизор не бе ясно, но бе единствения местен корифей, който е надничал в тайнствените дебри на електрониката. Нямах друг избор и следвайки добрите практики на селското общуване, взех шише от моята скоросмъртница и му отидох на гости. Бизнес разговорът ни бе кратък – колкото жена му Ганка да има време да направи салатата:

- Гошо, абе, знаеш ли, че телевизорът започна да ми върти гад­нярски номера и то баш, когато има някаква интересна програма! Искаш ли да ти го дам, та да видиш дали може да се оправи?

- Готово, само ми го докарай, другото е моя работа.

В това време салатката дойде, обменихме по 100-200 грама мисли по актуални селски и световни проблеми и се прибрах доволен, че бях намерил решението.

На другия ден закарах приемника и зачаках. Мина ден, мина втори, мина една седмица – от Гошо никакъв хабер. Така в очакване си изтече и втора седмица – никакви новини. „Сигурно е сериозна повредата“- викам си и нали съм деликатен човек, не му се обаждам, за да не го притеснявам. Минаха още два дена и на третия жена ми слезе до селото да купи хляб, а аз взех да поправям нещо по оградата. По едно време я виждам да пъпли нагоре по баира и да мъкне някаква тежка торба. Като наближи, гледам и не вярвам на очите си – от торбата стърчат два крака на петел! Поех товара - тежеше поне 5 кила! Голям петел, заклан, изчистен и готов за тенджерата!

- Сийче, викам, как това чудо попадна в торбата ти?

А тя ме гледа особено и вика:

- Това трябва ти да ми кажеш. Не знам какъв пазарлък си правил с Гошо, ама като минавах покрай тях, ме повика Ганка, жена му:

- Сийче, приготвила съм нещо за вас, чакай да ти го дам – и ми подава торбата с петела.

- Че по какъв случай, казвам, как току-така ни даваш такова голямо животно?

А тя се смее и вика:

- А бе вие цял телевизор ни подарихте, та ние за един петел ли сме?

Изтъпях. Върнах назад лентата с разговора ми с Гошо и разбрах, че думите ми: „Искаш ли да ти го дам, та да видиш дали може да се оправи?“ той е възприел много буквално, особено това „да ти го дам“.

По-късно установих, че в тази нова за мен обществена среда за много хора най-важното значение на думите е буквалното. Няма нюанси, няма контекст на израза, няма алегории и иносказателност! Особено ако буквалното значение е в техен интерес. Това е положението! А... може би случката бе най-обикновена Андрешковска селска хитрост, която ме остави втрещен и с увис­нало чене, без да знам как да реагирам?! Все едно. Ситуацията бе „шах и мат“.

Така и завърши историята. Изядохме петела и си купихме нов телевизор.


Александър ИВАНЧЕВ


Коментари

Дата От Относно Коментар
2011-01-04 08:13:18webmastertesttest


Добави коментар

Предстои активиране на форума
От

Относно

Коментар


  

Абонамент

Вестник “Стършел”

Всяка сряда рояк стършели зажужават в световната мрежа и отбръмчават към близки и далечни наши абонати.

Ако искате да получавате целия брой в pdf формат можете да се абонирате!

Дигитален архив 1946-2015
Стършелов преглед на седмичната вестникарска продукция

Реклама

ВрановоБъдете с нас и във:

Starshel on Facebook Starshel on Twitter Starshel's RSS

© 2009 'Стършел и половина' ООД Всички права запазени
Със съдействието на Host.bg