Няма пАри за пожари

Ако лято на 2021-ва с нещо трябва да бъде запомнено, това определено са летните пожари на Балканите. Природните бедствия са много точен лакмус както за единността на една нация, така и за адекватността на управляващите.

Но нека оставим настрана остарелите ни пожарни коли и ниската численост на подготвените за подобни стихии огнеборци. Къде е финансовото рамо на държавата в такива моменти и какви средства биват отделяни от бюджета по време на кризисни моменти?

В това отношение положението е меко казано – плачевно! „Всички потърпевши имат право на еднократна помощ от 375 лева, с които да покрият първоначалните си жизненоважни потребности”, заяви социалният министър Гълъб Донев. Ех, Гълъбе, Гълъбе, ако това подаяние може да се нарече „финансова помощ” – здраве му кажи! Хората останаха без къщи, а ти еднократно ще им даваш сума, с която не могат и единия прозорец да си сменят. Нека да припомним и подигравката с роднините на служителите, изгубили животите си в пламъците край санданското село Петрово. Семействата им получиха по 540 лева помощ! За какво по-напред ще им стигнат тези джобни пари на опечалените, сами си отговорете.

И докато в България тече игра на „Гори, гори огънче” заради допотопната ни техника и липсата на организираност, то нашите съседи се справят доста по-добре със създалата се ситуация.

Ето два показателни примера от южните ни съседки. Турция отпусна близо 6 милиона долара за обезщетения и възстановителни работи в опустошените от пожарите райони. Властите обявиха, че семействата, чиито имоти са изгорели, ще получат помощи и отсрочки по своите заеми и такси. Част от щетите ще бъдат изплатени авансово от застрахователите.

Гръцкото правителство от своя страна започна реализацията на мащабен план за обезщетение на хората, пострадали от пожарите, разразили се северно от Атина. Предвидената за целта сума е 500 милиона евро! Помощта за хората, понесли щети, ще стигне до 150 хиляди евро на семейство. Незабавно ще бъдат отпускани по 20 хиляди, 12 хиляди или 5 хиляди евро в зависимост от степента на щетите. Собствениците на опожарени жилища ще вземат по 750 евро на квадратен метър, за да възстановят домовете си.

Така се действа, уважаеми БГ управници! Става въпрос за човешки съдби и животи, а не за някой друг спестен лев от бюджета.

Влади Христов


Подкрепете "Стършел" в мисията ни да съхраним сатиричната литература в новата дигитална епоха като направите онлайн дарение през PayPal:
Споделете: