ПРЕПОРЪКИ КЪМ КАНДИДАТИТЕ

Предстои ни да гледаме трети сезон на новата българска комична  оперета „Депутат за един ден”. И най-добронамереният зрител обаче не би си изкривил душата да каже, че досегашните представления са му харесали. Сбъркани реплики, фалшив хор, слаб сценарий, бездарни изпълнители на главните роли и много, много посредственост, особено сред дебютантите на сцената. Сега отново ще има тълпи от желаещи да участват в кастинга за новата трупа за ролите на министри, депутати, шефове на агенции, ръководители на крупни държавни фирми и десетки други постове и постчета. Тези хора обаче трябва да бъдат подпомогнати да се подготвят много добре и да се научат какво да говорят на прослушването, за да се избегне нов провал и отдръпване на публиката. Това не е толкова сложно, защото имат да запаметят само три неща – какво са завършили, какви езици знаят и как си вадят хляба. Тук излагаме конспективно най-важните препоръки към тях.

И така – образованието. Задължително сте учили на запад, и то в най-престижен университет – Принстън, Харвард, Масачузетс. Не използвайте думата „следвал”, а „бил”. Като кажете, че сте бил в Йейл, това не значи непременно, че сте следвали там, защото може да сте били на екскурзия и да сте ползвали тоалетната  им.  Но така после няма как да ви обвинят в измама. В изброените висши учебни заведения се обучават и са преминали десетки хиляди души от цял свят и никой няма да обърне внимание на въпрос на някакъв наш журналист дали еди-кой си изобщо е стъпвал там, или само е посещавал летния едномесечен курс. Забравете за малките университети като тези в Тренто, Клагенфурт, Фрайбург и така нататък. Нека случаят с Клагенфурт ви бъде като обица на ухото, защото видяхте какво се случи, когато те отговориха, поласкани от вниманието към тях.

По отношение на чуждоезиковите познания ключовата дума е „ползвам”. Може да се види колко обтекаемо звучи: „Освен английски, немски и суахили ПОЛЗВАМ и испански”. От конструкцията на изречението се подразбира, че ползвате испански, а първите три ги владеете, но това не е казано изрично, така че винаги можете да се измъкнете, ако някой журналист ви попита на английски колко е часът. Голям плюс ще бъде, ако споменете, че воден от състрадание към хората с говорно-слухови недъзи, сега учите езика на глухонемите, за да може директно да комуникирате жестомимично с тях при срещите с избиратели. А техният брой хич не е по-малък от този на майките на децата с увреждания.

Добре ще е да се похвалите, че напредвате бързо, понеже като гледате по телевизията жената, която кърши пръсти в малкото прозорче  долу, разбирате всичко, което казва говорителят.

И трето – как и къде си вадите хляба. Може да продавате в Илиянци китайски дънки, но запомнете, че сте маркетингов консултант. По-рано сте  били мениджър в крупни компании – от рода на Майкрософт, Боинг, НАСА. Там всичко е толкова секретно, че никой няма и да си помисли дори да отговаря на някакво си запитване.

Важно е също да изтъкнете, че сте били мажоритарен съдружник в голяма западна фирма. Измислете име. С болка сте научили, че малко след като сте продали акциите си, тя е фалирала, оставена без вашето умело ръководство, и вече не съществува. Няма как да я намерят. А вие сте жертвали бизнеса и благосъстоянието си, за да се върнете у дома и отдадете силите си за благото на майка България.

Спазвате ли тези препоръки, сто процента сте вътре. И накрая нещо дребно, но важно. Имаме тесни връзки с наши приятели в Нигерия. Те могат да ви издадат всякакви дипломи и документи на разумни цени. Обадете ни се! Не се стискайте, а инвестирайте във вашето бъдеще.

Ако искате и вие да прокопсате.

Иван Сариев