НАШИЯТ ПЕТЪЧЕН САЛОН

ОГЪРЛИЕ НА ШИЯ

Служебният министър на културата Велислав Минеков е предложил на президента да награди с орден „Кирил и Методий” няколко културни дейци, сред които и поета Боян Ангелов. Като за него орденът не е обикновен „Кирил и Методий”, а малко по-висш – с огърлие.

Може и да не сте чували или чели този поет, но той е известен – най-вече в средите на пишещите социалисти. Председател е на СБП /един от 5-6-те писателски съюза/, съратник на Корнелия Нинова и член на НС на БСП, отскоро и главен редактор на в. „Дума”.

Навремето  сръбският писател Момо Капор бе писал,че  в едно бурканче лютеница на баба му има повече талант, отколкото в книгите на някои съвременни писатели. Това много точно се отнася и за поезията на Боян Ангелов – неговите трийсетина издадени стихосбирки са по-банални и от селска лютеница.

С какво Боян Ангелов заслужи орден на името на Светите братя, при това –  с огърлие? И защо служебният министър на културата е решил, че този поет има „особено високи заслуги в областта на изкуството и културата”? Чел ли е нещо от него или ще му връчва отличието  заради членство в БСП, за редактиране на „Дума”?

Между другото, същият Боян Ангелов преди месец-два бе предложен, заедно с другаря си по партиен цвят Иван Гранитски, за академик в БАН…

Мислехме си ние, че са отминали времената, когато писателите получаваха държавни награди, ордени и титли не за книгите си, а за партийно членство и за административни постове.

Не, връщат се тия времена… Заедно с връчения мандат на Корнелия Нинова. Неслучайно в министерството на културата обсъждат на Бузлуджанската чиния да бъде даден статут на национален паметник.

Покрай любимата си чиния ще се наредят и  поетите социалисти с лъжиците – и те със  статута на национални ценности.

Но колкото и огърлия да им закачат на шията, с колкото и титли и награди да ги накичат, това няма да ги направи нито по-четени, нито повече поети.

Михал Мишковед