На харизана ваксина срокът не се гледа

Много ги бива родните политици в едрите жестове. Особено когато трябва да разкараме нещо овехтяло, маскирайки го под формата на приятелки подарък.
Всички помним как през 1999-а година харизахме на Македония 30 овехтели танка Т-55. Понеже те си нямали достатъчно военна техника, ние като по-голям брат по съседски им натресохме купчина старо желязо. Като членове на НАТО не ни отива да дрънкаме машини, произведени преди половин век в Уралските заводи. Едва ли някой забеляза, че само няколко години по-късно Македония се отърва от нашите танкове, купувайки от Украйна доста по-съвременния модел Т-72.
Сега в коронакризата повтаряме играта на „дай ми – на ти” със Северна Македония, подарявайки им 51 480 дози от ваксината „Пфайзер“ на стойност над 1,5 милиона лева. Какъв ярък акт на „взаимопомощ”, скъпи държавници! Можете да саботирате влизането на съседите ни в ЕС, но пък сте се загрижили за тяхното здраве. Ясно е, та дрънка – това дарение е открито популистко. Флаконите са годни за употреба до 30 септември.
Както казва народът – на харизана ваксина срокът не се гледа.
Сега братята македонци трябва спешно да се организират, за да не отидат на вятъра дозите. За разлика от нас обаче те нямат проблеми с мерака. Сравнете сами – според статистиката от 5 до 25 август Северна Македония отбелязва най-високия напредък в региона по отношение на имунизациите – цели 14 процента! Следват я Косово – 10,6, Албания и Гърция – 8,7, Черна гора – 8.
България се нарежда на опашката с незавидните 1,6 процента ръст на ваксинацията. Както върви, можем да заринем целия Балкански полуостров с неизползвани ваксини. Македонците, без да са част от ЕС, чрез масовото си участие във ваксинационния процес ясно ни показаха къде им е мястото.
А ние, „европейците”, още се назлъндисваме, оправдавайки невежеството си с конспиративни теории. Какво се случило на тоя и на оня след ваксинация…
Аз пък знам такъв случай: съседката Станка след втората игла си изгуби слънчевите очила…

Влади Христов


Подкрепете "Стършел" в мисията ни да съхраним сатиричната литература в новата дигитална епоха като направите онлайн дарение през PayPal:
Споделете: