КОГАТО БУБА БАБУВА

Някъде бях чел, че след трийсет години преход в България липсвали инженери. В специалностите на Техническия университет машиностроене, електроника, роботика и т.н. се влиза с тройка, тъй се и излиза. Кандидатите за строителни инженери, които един ден ще ръководят строежа на пътища, магистрали, мостове и тунели, също не били достатъчно.

Без грамотни инженери току-що построени магистрали стават на вълни и пропадат, нови сгради се  пукат в основите, а в заводите, които и без това не останаха, няма кой да поддържа машините.

Но затова пък друга инженерна специалност процъфтява – политическото инженерство.

Скрити в своите кабинетчета из коридорите на властта, някакви полуанонимни хорица, назначени за съветници и пиари, чертаят нови партийни проекти, кроят и прекрояват политическото пространство, строят във фантазиите си въздушни кули, които да лансират на електората, или въображаеми мостове от една партия към друга…

Когато тия въздушни кули и въображаеми мостове се срутят след поредни избори, политическите инженери хвърлят изтъркания вече проект в кошчето и почват  друг, по-нов…

Иновативен… Креативен… Не е тъп, това е старт-ъп!

От интервю на Емил Георгиев, председател на „Екогласност”, се разбра, че проектът на тандема Петков-Василев, двамата бивши служебни министри, не е техен. Той е замислен в коридорите на президентството.

Бабувал му е някой си Копринков, президентски съветник, когото досега не бяхме чували. Инженер Копринков бил конструкторът, неговото име двамата министри споменали, когато уговаряли Георгиев да им даде/продаде партията си, та с нейната регистрация да се явяват на избори.

Коя е тая копринкова буба, тръгнала да бабува, сама ли се реши  да прекроява политическото пространство, да конструира и да лансира нов проект? Не. Едва ли Копринков ще действа на своя глава, без знанието на своя полит-командир.

Защо тогава президентът ни се занимава с партийно строителство? Това влиза ли му в правомощията? Нали по конституция е надпартиен, равноотдалечен от партиите?

Ясно е: за да използва енергията на двамата министри за свои цели – те да му дадат допълнителен тласък за спечелване на втория мандат.

Неслучайно още на първата си пресконференция Петков-Василев в един глас казаха,че подкрепят Радев за втория мандат.

После в един глас отрекоха, че са президентски продукт.

Тук симпатичните харвардци излъгаха.

Иначе тяхната нова партия претендира за почтеност.

Михал Мишковед