ПРАВОСЪДИЕ ЗА ВСЕКИ

Страшни проблеми в българското правосъдие!

Последната ни инициатива „Криво седи, право съди“ някак си не проработи. Криви столове в съдебните зали сложихме. Толкова са криви, че петима съдии получиха гръбначни изкривявания, а девет други прависти се сецнаха! Обаче не и не! Явно не е задължително като седиш криво, да съдиш право?!

Просто да се отчаяш! Но не и ние! Всяка майка български правист не ражда, а това задължава!

Веднага разработихме ново предложение, което сега вече ще реши проблемите в съдебната ни система! Накратко: в правосъдието смятаме, че е разумно българското правораздаване да бъде отдадено на аутсорсинг в някоя цивилизована страна. Така хем юриспруденцията ще потръгне, хем и средства от бюджета ще се икономисат. Бе одобрено с овации!

Появи се логичният въпрос коя да е тази страна.

Веднага се чу за Дубай, за Сърбия. Не, няма да са те! Имаме вече правосъден опит с тези страни! Нещо ново ни трябва!

Стане ли въпрос за аутсорсинг, обикновено отговорът е Китай. Но и там ударихме на камък! В Китай имат смъртно наказание за корупция! Представяте ли си какъв мор ще настане в някои слоеве от населението?!

Чуха се гласове за Европа, но веднага им бе изшъткано. Мислят ли тези хора?! Ето, наскоро във Франция нашенци бяха осъдени на затвор за изнудване и склоняване към просия на други нашенци! За десет дни ги осъдиха! С такова прибързано правораздаване за няколко месеца цели райони на страната ни ще влязат в затворите!

В този момент колеги с нетрадиционно мислене гениално разчупиха шаблона, като пледираха, че джунглите на Африка и Южна Америка нямат разумна алтернатива! Бе направен неумел опит за присмех с довода, че в тамошните гъсталаци делата ще се изгубват с невероятна бързина, но усмивките веднага замръзнаха! Така е, но едно е делата да се изгубват в центъра на София, друго е в джунгла! Там си е направо естествено едно дело да изчезне! Аплодирахме прави.

След като оправихме правосъдието, веднага се появи въпросът след аутсорсинга българските прависти с какво ще се занимават? Решението ни се строи логично – ще съдят на спортни състезания. Аха да отворим шампанското и някой се сети, че така един мач ще продължава по двайсет, трийсет години?! Има ли гол, няма ли гол, има ли фал, няма ли фал! Пък страничните съдии се отказват от твърденията си, пък вратарят заминал в Дубай, пък адвокатът на централния нападател болен!…

Уви, има още какво да бъде обмислено в българското правосъдие!

Весел Цанков