Синод на ход

И с пандемия, и без пандемия календарът на идните два месеца е пълен с православни празници. Чудесно, но за съжаление коронавирусът не подбира по верски признаци. Тук неминуемо опонентите ще се обадят – няма никакви опасности, в храмовете миряните са защитени свише.

Вместо да се спотайва по въпроса, БПЦ може да вземе пример от църковната власт в Гърция. Тя показа, че може да действа адекватно по време на развихрила се пандемия. Още на трети ноември Светият синод на гръцката православна църква официално призова неваксинираното население да се имунизира срещу коронавируса. Само ден по-късно чрез циркулярно писмо синодът прикани неваксинираните вярващи да представят отрицателен тест за ковид, за да могат да влизат в храмовете, след като инфекциите започнаха отново да се увеличават. Независимо че правителството изключи религиозните обекти от новото задължение неваксинираните да правят бърз тест или PCR, църковните власти в южната ни съседка залагат на сигурно при опазване здравето на вярващите. От друга страна свещениците и другите църковни служители трябва да се тестват два пъти седмично.

Всъщност гръцките свещеници още в края на август заявиха напредничавото си мислене пред света. За първи път с тяхната благословия беше разкрит ваксинационен център в църква. Храмът „Агиос Николаос“ в критското село Ахарнес и до днес е мястото, в което местните жители и гостите на селото могат да получат ваксина срещу коронавируса. „Целта е да бъде отправено послание, че църквата не е против ваксинацията, че това е в интерес на душевното и физическото здраве“, заяви при откриването на центъра отец Андреас Калиондзакис.

Как мислите – възможно ли е в България да се случи подобно нещо?А дано, ама надали.

По официални данни в страната ни православните наброяват 5,5 милиона души. Всички те имат нужда не от мълчание, а от добри примери и от ясно изразена позиция. Идва Коледа, ще надделее ли здравият разум или отново ще чакаме избавление чрез чудеса? Нека не си правим експерименти точно с това.

 Влади Христов