РОЯК СТЪРШЕЛИ В ГАБРОВО

За света отиващата си година е ковидна, а за „Стършел” е и юбилейна. През февруари 2021 най-старият български вестник, който излиза без прекъсване, без да променя името и нрава си, навърши 75 години.

И продължава напред, към следващата годишнина!

Но заради пандемичните вълни, които следваха една след друга,  юбилейните прояви се разсрочиха във времето. Една  няколко пъти отлагана изложба на стършелите в Дома на хумора в Габрово най-после бе открита на 11 ноември. Експозицията е доста любопитна – тя е съставена от шаржове на работилите през годините в „Стършел”, както и на някои от сътрудниците на хумористичното издание. Тези емблематични лица са свързани не само с редакцията на хумористичния вестник, те са и сред ентусиастите, помогнали навремето да отвори врати габровският Дом на хумора, те са сред участниците на биеналета, носители са на награди и като членове на журита са раздавали награди.

В продължение на повече от месец – до 19 декември посетителите ще могат да видят  сатиричните портрети на писатели и карикатуристи,  като се започне с основателите на „Стършел” Димитър Чавдаров-Челкаш, Павел Вежинов, Богомил Райнов и др., мине се през класиците Радой Ралин, Валери Петров, Борис Димовски, Мирон Иванов, Йордан Попов и др., та се стигне до днешните работещи в редакцията. Шаржовете, дело на най-добрите ни карикатуристи, са от колекциите на двата архива – на стършелите и на габровските домакини.

Директорът на ДХС, Маргарита Доровска,
Румен Белчев и Михаил Вешим откриват изложбата

Въпреки сложната ковид-ситуация и в Габрово на откриването на изложбата не липсваха любопитни. За да присъстват на откриването и да я разгледат, хората се бяха снабдили със зелен сертификат, носеха маски и спазваха стриктно 3-те Д – дистанция, дезинфекция, дисциплина…

Но и под маските усмивките си  личаха, а  вече е доказано, че от смеха и ковидът бяга…


Подкрепете "Стършел" в мисията ни да съхраним сатиричната литература в новата дигитална епоха като направите онлайн дарение през PayPal:
Споделете: