НАШИЯТ ПЕТЪЧЕН САЛОН

Скалъпено на село

Изборите идват и отминават, сайтовете, бълващи фалшиви новини – остават. Те са константа, която вече няколко години е част от хибридната война и трайно манипулира общественото мнение.

Лековерният нашенец по инерция от соц времената приема всичко за чиста монета: „пишеше го в един сайт”, „четох го във фейсбук”. Така всяка лъжа и скалъпена история за секунди става реалност и бива пре­споделяна още стотици хиляди пъти.

В това време поръчителите доволно потриват ръце – троловете, които поддържат тези сайтове и фейсбук страници, са си свършили добре работата. За сметка на какво – на едно опетнено име!

Само преди няколко дни прекрасният ни музикант и национална гордост Теодосий Спасов сподели в профила си, че е станал жертва на хибридна атака: „Скъпи приятели, безкрайно съм огорчен от наглостта на Фейсбук страницата “Произведено на село”, че ми приписва думи, които не съм казал никога. Никога не съм давал интервюта и мнения на тема президентски избори и министерски постове!Ако искаме по-дълбока и истинска промяна, би било добре да обърнем внимание на човечността, толерантността и благородството”.

В наглия пасквил, който не заслужава цитиране,Теодосий наплюва Радев, Минеков и Кирил Петков, обяснявайки защо е част от инициативния комитет, подкрепящ Герджиков на президентските избори.

От всичко това не е никак трудно да си направим извода от коя джипка се плаща на „Произведено на село”, за да скалъпва и разпространява подобни низости.

По-страшното е, че над 150 000 лапнишарани следват тази манипулативна страница във фейсбук. И всичко това минава безнаказано, защото извършителите са винаги анонимни.

Реални са единствено техните работодатели.

Влади Христов


Подкрепете "Стършел" в мисията ни да съхраним сатиричната литература в новата дигитална епоха като направите онлайн дарение през PayPal:
Споделете: