ТУИН ПИЙКС

Доста дълго Дешко се мъчи да разгадае мистерията на своето съществуване. Ясно му е още от млада възраст, че хората и нещата на този свят са свързани с невидими нишки.  И тъй като Дешко се чувства творец-избраник, решава да проучи други известни избраници на съдбата. В ерата преди интернет това не е особено лесно. Не излиза цели дни от читалнята на обществената библиотека. Прелиства  доста биографии. Не открива сходство с Яворов и Йовков, нито със Сирак Скитник и  Жорж Папазов. Като среща в енциклопедията името Дечко Узунов, първоначално се радва, но радостта му бързо помръква. Дешко няма общо нито с Казанлък, нито с Мюнхен.

Като изчерпва наличността от родни творци, се прехвърля на чуждоземни – разните му там Бунюели, Далита, Сартъри и Бекети. Тук – там намира едва загатнати сходства, но неговата цел е да открие своя творчески близнак. Търсенето продължава с години и упорството дава резултат.

Един ден, вече сърфирайки в мрежата, Дешко се натъква на изумителна находка. Открива творец, с когото има  едва ли не пълно сходство. Съдете сами:  Дешко Ленчев от Монтана и Дейвид Линч от щат със същото име. Майка на Дешко е Донка, а бащата на Дейвид е Донълд. Дейвид е зодия Водолей, а Дешко има изгряващ знак Водолей. Американецът е учил за кратко рисуване при Оскар Кокошка, а нашенецът занесъл печена кокошка и дамаджана с гъмза на един професор от Художествената академия, за да го пробута на приемния изпит. Дешко не става художник, като причината е недобра винена реколта. Линч има склонност да пише сценарии. Ленчев също обича да пише, като най-силното му произведение е за дребен и алчен водопроводчик, затворен от клиента си в долап под умивалник, докато не отбие от цената. Докато американецът се изявява като режисьор-сюрреалист, то българинът е участник в кинокръжок в Студентския дом. И е нарисувал заставките с имената на екипа на филм с мистериозна атмосфера – „Калканът”. Филмът не се реализира поради факта, че операторът  още на втория ден похищава ценната филмова лента. В областта на музиката и двамата нямат кой знае какви постижения, но имат мераци. И не само към музиката са мераците им – Дешко също харесва актрисите, любими на Дейвид: Изабела, Лора, Медхен и Лара. Междувременно Линч се жени четири-пет пъти, а Ленчев има кратки, но опасни връзки. Американският творец е последовател на медитацията на Махариши Махеш Йоги, чрез която търси да улови големи идеи. Българинът често навестява Айше ходжа, която го съветва как да изчисти съзнанието си от информационната шлака.

Сходствата са повече от очакваното. Но фактът, който кърти, е следният: и двамата обичат да метат! Линч, нали си е чешит, мете с бяла риза. Дешко, притежател само на една доста захабена бяла риза, мете със  синя престилка. Но той не се притеснява от това – та нали творческият му близнак има филм, озаглавен „Синьо кадифе”! Не може да има никакво съмнение и минимално колебание, че те двамата са върхове близнаци или „Туин Пийкс” – заглавие, гениално предусетено и използвано от режисьора – извисяващи снаги, всеки в своята Монтана. При споменаването на наименованието Монтана Дешко се сепва: „ Ама че работа – не съм проучил биографията на Ив Монтан!?”

 ЧИЧИН


Подкрепете "Стършел" в мисията ни да съхраним сатиричната литература в новата дигитална епоха като направите онлайн дарение през PayPal:
Споделете: