ВАВИЛОНСКАТА КУЛА

Наскоро от фейсбук профила на доктор Генов научихме за този единствен случай досега на ксеноглосия в България. Подминавайки подробните професионални обяснения на въодушевения психиатър, може с две думи да се каже, че това е състояние, в което внезапно човек проговаря съвършено правилно на чужд език, който никога не е учил. Случва се изключително рядко и  има описани само няколко такива случаи в света. Предизвиква се от удар или от непосилен шок.

Неведнъж санитари и сестри се оплаквали на лекаря от бай Ангел. Той винаги почвал да буйства и да ругае, когато включвали за малко телевизора вечер  в голямата зала на психото, и излъчвали новини и политически репортажи. Доктор Генов накрая заплашил дългогодишния пациент, че ще му направи лоботомия, ако не спре да се държи толкова невъздържано, и щял да стане агънце. Разбира се, тази операция вече не се практикува и дори напълно се избягва, но бай Ангел не знаел това. Само при мисълта, че ще му режат нещо там в предния мозък и докрая ще живее като зеленчук, той изгубил съзнание и като се свестил, попитал дали вече са го оперирали. Но никой не му отговорил, защото не го разбрали. А не го разбрали, защото не говорил на български, а на някакъв непонятен език.

И оттогава всяка сутрин на визитацията бай Ангел се изправял от леглото, хващал за реверите на престилката доктора и гледайки го немигащо в очите, с много тревога и надежда му говорел на този език. И речта му неизменно завършвала с фразата „Бабилон куласъ ашраф!”. Това продължило доста дълго и било предизвикателство за психиатъра, поради което решил да покани професора  египтолог от Университета за консултация. Само след няколко думи последният го уверил, че това не е езикът на Рамзес втори, нито на Рамзес първи. Изредили се професори по старогръцки, латински, древни езици, дори двама чуждестранни студенти по медицина у нас от Малави и от Долна Волта (бивша Горна Волта), но бай Ангел оставал все така неразбран и тъжен. Докато една нощ прозрението не поразило доктора. Седнал в леглото, той дълго се чудил как не е разбрал досега, че пациентът му е казвал „Вавилонската кула няма да се дострои” на онзи общ праезик, майка на всички езици, на който говорили по онова време хората навсякъде по света. Преди Бог да обърка речта им така, че да не могат повече да се разбират помежду си и да изоставят амбициозния си проект.

По-нататък вече го знаете. Той по медии, форуми  и дебати  настоятелно лансира идеята си да бъдат накарани политиците ни да научат този език, за да комуникират и полемизират само на него. Защото исторически е доказано, че той е абсолютно консенсусен. И предлага за лектор бай Ангел.  Убеден е, че в новите условия на пълно разбирателство и на базата на пословичната българска сговорчивост и толерантност към чуждото мнение най-после ще построим нашата символична Вавилонска кула – олицетворение на просперитет  и стабилност.

Казват, че психичните заболявания не били заразни, но след всичко това  започнах сериозно да се съмнявам. Не е ли ясно, че кулата тук трудно ще се построи, дори и да започне добре в началото с фанфари и бодряшки оптимизъм. Защото едни ще вземат проекта и ще го дадат без конкурс на свои строителни фирми, въпреки че те нямат нито опит, нито техника. Други ще доставят на обекта евтини ронливи пясъчници от мочурищата вместо гранитни монолити.  Трети  ще възложат на наш послушен човек да изработи инженеринга, нищо, че е зоотехник. „Конструктивната опозициа”, наричана сигурно така, защото е  опозиция на самата конструкция на кулата, вечер ще руши съзиданото през деня, а денем ще протестира на площада. И така нататък, и така нататък.

Докторе, докторе … Не вярвай на библейската история, че разноезичието е било пречката. Та нали и сега у нас всички говорим на един език?

Е, и?

Иван Сариев


Подкрепете "Стършел" в мисията ни да съхраним сатиричната литература в новата дигитална епоха като направите онлайн дарение през PayPal:
Споделете: