НЯМА ЛОШО!

КОЛЕДА БЕЗ ТОК? КАКВО ПО-ХУБАВО ОТ ТОВА!

В днешни времена човек всичко трябва да предвижда. Дори това – какво да прави с децата (или пробутаните от ония хаймани – децата, внуци) навръх Коледа, ако токът вземе, че спре.

Вярно, телефоните днес са умни и имат батерии, но не може да се разчита само на тях да заглавичкват дечурлигата. Затова не е зле да бъдете подготвени със забавления за най-малките.

Първо може да ги накарате да отидат до прозорците и да гледат дали токът се задава. Ако успеете да ги задържите там до полунощ, със сигурност някое от тях ще види на отсрещния комин дядо Коледа. Внимавайте да не го объркат с онези дядоколедовци, които закачат да висят по балконите като простряно пране – може да решат, че добрият старец се е изпързалял по керемидите.

Тези, които не можете да откъснете от телефоните, опитайте да увлечете в образователна и занимателна игра на гражданска активност. Помолете ги да намерят сайта на местното енерго, за да проверят дали там пише кога ще пуснат тока. След това да споделят с думи прости какво мислят за електроснабдяването, директора му и най-близките му роднини. Няма нужда да им помагате – децата със сигурност имат по-богат речник. Няма защо и да се притеснявате, че някой може да се обиди лично на вас – тия пубери много добре знаят как да скрият номера на телефона, от който пишат.

Разбира се, по някое време ще възникне и логичният въпрос как да се претопли празничната вечеря. Не опитвайте с газовото котлонче, освен ако не държите сутринта да показват опожарения ви апартамент по телевизията. Разкажете на малките как жените на ескимосите дъвчат заледените обувки на мъжете си, за да омекнат (обувките, не мъжете), та да могат ловците да ги обуят и излязат да им хванат бяла мечка. Мечешкото месо е много полезно, особено студено, да не говорим, че там е модерно да се сервира и сурово. Пробвайте сега, деца, постното зеле – то ще има почти същия вкус!

Ако и това не помогне за подобряване на празничното настроение – опитайте да създадете някакви други положителни емоции. Пуснете чешмата и се зарадвайте, че има топла вода.

Ако няма топла вода – изпратете най-любознателния наследник да пипне радиатора, за да удиви всички с новината, че парното все още работи.

Ако и парното не работи – развъртете крана на студената вода и възторжено обявете, че поне вода някаква тече по тръбите.

Ако и водата е спряла, обявете на децата, че сега ще поиграят на една игра за възрастни, за да е казано по-привлекателно – игра 18+.

Нека седнат, пуснат калкулаторчетата на умните си телефони и изчислят колко сте спестили откъм ток, вода и парно заради тия няколко часа, прекарани без тях. Да не забравят да умножат полученото число с процента на увеличение!

Обяснете им след това, че с тези икономии ще можете всичките да ги заведете на кино, да им купите пуканки и безалкохолно. Колкото и да ви врънкат за биричка, не се поддавайте, въпреки коледното настроение – възпитанието преди всичко!

Надяваме се, че благодарение на тези полезни съвети ще можете да прекарате с най-близките си една ако не топла, то поне относително тиха и спокойна вечер!

Румен БЕЛЧЕВ