Забавно право

ЗНАЕМ ЛИ КАКВИ НИ СЪДЯТ?

Първата работа на новия министър на правосъдието Надежда Йорданова бе да поиска от Иван Гешев да подаде оставка.

От две години насам всички критики, нападки, ругатни за лошо правосъдие  са насочени изключително към Иван Гешев. Така се създава впечатлението, че освен него всичко останало в родната съдебна система е перфектно и не трябва да се пипа.

Така ли е в действителност?

Преди време съдът в град Лоди, Италия, издаде европейска заповед за арест на 40-годишната Атанаска В. от Шумен, издирвана за кражба и неправомерно ползване на кредитна карта. Италианските магистрати поискаха от Шуменската окръжна прокуратура тя да бъде арестувана и изпратена на властите в страната на Ботуша. Нейното престъпление не е изненада за шуменци, защото Атанаска си е рецидивист – до сега е осъждана три пъти за кражби на дебитни карти и  теглене на пари от тях, както и за джебчийство.

Голяма изненада обаче е другата европейска заповед за арест, издадена от магистратите в Лоди и изпратена до Окръжната прокуратура. Тя се отнася за 23-годишния И. И. от Шумен. Той също като Атанаска В. е издирван за кражби на чужди кредитни карти и теглене на пари от тях. Затова искането към прокуратурата е той да бъде арестуван и върнат  в Италия, за да бъде съден там.

Деянията на двамата нашенци си приличат, но извършителите се различават един от друг. Докато Атанаска В. е рецидивистка, която се подвизава предимно на улицата, то И. И. освен че краде банкови карти, се препитава и съвсем законно – като … съдебен заседател. В Окръжния съд в Шумен.

Тоест, този млад и надежден кадър на родната Темида, издирван по цяла Европа, за да бъде арестуван и съден, също е съдел издирвани, а впоследствие арестувани като него. Бил е длъжен безпристрастно да преценява кой е невинен и кой е извършил престъпление, да се подписва с останалите членове от съдебния състав кой да бъде оправдан, кой каква присъда да получи и кой за колко време да влезе в затвора.

И държавата ни му е плащала, за да отсъжда кой е крив и кой – прав.

А в свободното си от правораздаване време точи чужди банкови карти.

А после се чудим защо Европейският съд в Страсбург постоянно санкционира България с десетки хиляди за калпаво правосъдие.

Сергей Трайков


Подкрепете "Стършел" в мисията ни да съхраним сатиричната литература в новата дигитална епоха като направите онлайн дарение през PayPal:
Споделете: