Нашият петъчен салон

ТО

Не казва къде е учило и какво е завършило. Питат ли го – мълчи. Изтъква само,че имало мечта – да работи при Слави Трифонов.

И като в приказките сбъднало мечтата си – приели го в шоуто. Не като писач на скечове, не като артист, певец, музикант или танцьорка. А го взели за нещо като организатор, нещо като асистент, нещо незабележимо зад кулисите. Момче за всичко, лице извън кадъра, слуга-изпълнител, също като другото момче без фамилия, на което казват просто Ванката.

Но То се оказва по-амбициозно от Ванката. Амбицията му е забелязана и бива целево използвана. На първо време като стойка за микрофон. В началото на ковид-пандемията, когато Националният оперативен щаб /НОЩ/ всяка сутрин дава пресконференция, един строг глас откъм журналистическата колегия кастри  председателя на НОЩ, генерал Мутафчийски. „Генерале!” – грачи гласът. – „Аз съм от телевизия 7/8 и искам да задам няколко въпроса”.

Без да изслушва отговорите, То успява да зададе всички въпроси, които са му написали предварително по-големите батковци от шоуто. С нахалството си лази по нерва на генерала от НОЩ, иначе хирург с железни нерви.

От ковид-пресконференциите тръгва и политическата му кариера. На изборите през пролетта То е в листите на Има такъв народ. Избрано е за народен представител и вече, стегнато в костюм, крачи редом с председателя на групата Тошко Йорданов. Дето се яви Тошко, появява се и То, следва го неотлъчно и безпрекословно, както в живота следва светлия пример на  вожда и учителя Трифонов.

Следвайки батковците си от ИТН, То бива избрано и в следващите два парламента. Днес вече е народен представител с опит в пленарната зала, заедно с опита е трупнало и някой килограм отгоре, напомпало е бузи и самочувствие. Няма спирачки, съмнения и колебания, всичко в политиката му е ясно и просто. То се изказва охотно по всякакви въпроси на държавното управление. „Ние, казва То, сме против зелените сертификати!“ (Какъв специалист си, че си против? ) „Ние, обещава То, ще регулираме цените на енергоресурсите“ (Кога стана енергетик, кога взе да разбираш и от това? ) „Ние, заявява То, няма да допуснем Република Северна Македония до еврочленство…“ (Какъв ти е дипломатическият опит, че почна да редиш и геополитически пъзели?)

Как се наду този балон, откъде се изпълни с пълен въздух?

От пълния въздух на  бате си Слави.

Цялата некомпетентност на Станислав-старши се копира напълно и от Станислав-младши.

Всичкото То е идеален клонинг на идола си.

Що е То?

(Депутатът Станислав Балабанов)

Михал Мишковед


Подкрепете "Стършел" в мисията ни да съхраним сатиричната литература в новата дигитална епоха като направите онлайн дарение през PayPal:
Споделете: