КОГАТО ДИВОТО ЗОВЕ

В интернет-пространството се появи любопитна снимка: млад индианец от племето Зое, населяващо джунглата на Амазонка, носи на гръб стария си баща, за да го ваксинира срещу Ковид. Трябва да върви шест часа – по горски пътеки, през дерета, хълмове и потоци. И да се върне обратно. След двайсетина дни – пак по същия път за втора доза. И като минат три месеца – за бустер.

Защо този млад индианец толкова се е затичал към ваксинацията? Не го ли е страх да вкара в тялото на стария си баща „неизвестна субстанция”? Не е  ли чувал, че „ваксината убива”, че Бил Гейтс ще го чипира? Къде е бразилското „Възраждане” да му отвори очите за световния заговор?

Едва ли индианецът от племето Зое е поел с баща на гръб, за да получи 75 лева за поставената игла. По курса на местната валута за деня.

По-скоро този младеж, дивак от джунглата, е един цивилизован човек. Макар и гол, с една препаска през кръста, без лаптоп, без смартфон и профил във фейсбук, той е далеч по-съвременен гражданин, отколкото много българи.

Които живеят в своя първобитен свят – сред слухове, страхове, черни магии и теории за конспирацията.

Индианците от Амазонка няма да се натъпчат в автобуси и да идат в столицата си Бразилия, за да щурмуват парламента.

Правят го нашите индианци.

Те крещяха и нападаха полицейския кордон много по-диво и от най-дивото племе. А отвътре няколко индианци-възрожденци, с депутатски костюми и депутатски имунитет, се опитваха да им отворят вратите.

Какво щеше да стане, ако индианците от „Възраждане” бяха превзели парламента? Щяха да набият на копията си зелените сертификати и да скалпират академици, професори и медицински експерти, които разясняват, че ваксините предпазват срещу смърт от вируса.

Щяха да запалят научните институти на БАН и да танцуват ритуални индиански танци около огъня.

После щяха да обявят  вожда си Голямата Копейка за вожд на държавата, а пък доцента Ръждив Мангър, сега медицински експерт на „Възраждане”, за Главен шаман на племето. Доцентът-шаман веднага ще се заеме да бори  заразата с червен конец, билков чай, пушек от конски фъшкии и заклинания.

А в националния химн ще бъдат направени корекции, за да пеят българите-юнаци: „Мила родино, ти си Ковид рай!”

Така страната ни ще се превърне в първия световен антиваксърски резерват.

А чуждите медии ще разпространят новината, че индианците от джунглата на Амазонка вече не  са най-изостаналите хора на земята.

Там някъде край Балкана има едно племе, иначе членуващо в Европейския съюз, което  е по-първобитно и по ваксинация, и по цивилизация.

М.Вешим


Подкрепете "Стършел" в мисията ни да съхраним сатиричната литература в новата дигитална епоха като направите онлайн дарение през PayPal:
Споделете: