Нашият петъчен салон

ЮРУШ НА БАНАНИТЕ

Не знам дали е случайно, но последните години щом споменем „българско изкуство”, неминуемо се стига и до думата „скандал”.Ако пък към това прибавим „спонсорирано от държавата”, страстите се нагорещяват до червено. Емблематичен пример в това отношение е участието на България в най-стария и престижен форум за съвременно изкуство – Венецианското биенале.

Нищо ново под слънцето – има ли държавен банан, неминуемо се появяват много маймуни на клона. И разбира се, на биеналето отива най-приближената до журито „маймуна”, а как тя представя родното изкуство – това е съвсем отделен въпрос.

Нека припомня за излагацията от предишното ни участие във Венеция през 2019-а година. Освен че се появиха много питанки относно честността при избора на проекта, родните културтрегери бяха шокирани от похарчването на половин милион лева държавна пара за подредени във витрини чаши от ИКЕА (каквото представляваше инсталацията „Как живеем“).

Тази година спечелилият проект, който ще ни представя във Венеция, е с куратор Ирина Баткова – братовчедка на Тодор Батков, а автор на отличената творба „Ето къде си“ е Михаил Михайлов. Журито, чийто пълен състав до последно не беше известен, е избрал въпросния проект сред 17 кандидатури. Комисар от българска страна е директорката на Националната художествена галерия – вездесъщата Яра Бубнова.

По какви критерии журито се е спряло именно на Михайлов, данъкоплатецът никога няма да разбере. Важното е, че 500 000 лева ще бъдат усвоени от „нашето момче”. То живее през последните 20 години в Австрия, но защо пък да не представи и България, щом е толкова талантливо!

Как всъщност изглеждат неговите „творения”? Последната му изява на родна земя се нарича „Self-Brainwashing” (Да си промиеш мозъка) и се проведе миналото лято във Водната кула в столичния квартал Лозенец. На входа на „изложбата” посетителят е посрещнат от огромно количество бяла пяна, която го спира да види „експозицията”, освен ако не се облече в бял защитен костюм.

Пърформанс за чудо и приказ! Ако и на венецианците им погодим този номер с пяната, със сигурност се им вземем акъла. Така проектът: „Ето къде си“, ще се превърне автоматично в: „Ето къде сме”.

Отговорът, както се досещате, може да бъде само един: „В третата глуха на съвременното изкуство!”.

Влади Христов


Подкрепете "Стършел" в мисията ни да съхраним сатиричната литература в новата дигитална епоха като направите онлайн дарение през PayPal:
Споделете: