КЕ МИНУВАМЕ ИЛИ КЕ СЕ РЕПЧИМ?

Преди петнайсетина години, когато Македония още не беше Северна, с един приятел тръгнахме към Охрид. На граничния пункт Гюешево показахме личните си карти на македонския граничар и той ни направи жест с ръка: минавайте!

Обаче моят приятел  се спря. Тъй като той бе освен български и италиански гражданин, извади италианската си лична карта:

– А с този документ може ли да мина?

Македонският граничар кимна.

– А може ли друго – продължи моят приятел – да вляза с българската карта, а после да изляза с италианската? Или обратното: сега да вляза с италианската, а после да изляза с българската?

Граничарят го огледа внимателно и го попита:

– Абе ти ке минуваш ли или ке се репчиш?

Ето тази фраза си припомням сега, когато слушам репченето от двете страни на границата.

Македонските политичари и медии се репчат, нашите не падат по-долу. Правим исторически комисии, президентът ни събира политическите партии на консултативен съвет при себе си.

Единствен резултат от консултативния съвет – председателят на парламента ни е заразен с Ковид, а ръководството на държавата – под картина.

Другото остана същото.

В това време в Скопие си избраха нов премиер – и той от Харвард като нашия. Диплома има, желание за компромис – не.

Така напредък в „относите” не се забелязва – нито под хълма Водно, нито под планината Витоша.

Ке минуваме ли напред или ке се репчим?

И кой има полза от  репченето?

Единствено  Кремъл и Белград, които искат Балканите да не са в  Европа, а нашите две държави винаги да са „ на нож” – за Кирил и Методий и  азбуката, за царете и царствата, за Гоце и Даме…

Колко  ще продължи това?

Човечеството ще стъпи на Марс, ще засели там свои нови градове и ще ни гледа отгоре как ние тук се караме на кого е Гоце Делчев и чии са песните на братя Миладинови.

На македонски /вече има такъв език, колкото и да не го признават нашите политици  и езиковеди/ Европейският съюз е Европска заедница.

Заедница идва от „заедно”, а не от „заяждане”.

Кога ще спре заяждането в името на заедницата?

Михал Мишковед


Подкрепете "Стършел" в мисията ни да съхраним сатиричната литература в новата дигитална епоха като направите онлайн дарение през PayPal:
Споделете: