ИСКАМЕ СИ НАШИТЕ ЧИСЛА!

Често социалните мрежи са място за среща на ерудирани личности, между които се разгръщат научни, направо академични дикскусии. Ето един пример.

Какво тревожи Габриела Талева във фейсбук?

„Здравейте, приятели.

Майка ми има позната в министерството на образованието и днес ми каза, че обмисляли да вкарат в училищата задължително обучаване на арабски числа!!!!

Вие как мислите?! Трябва ли децата ни да учат такива неща?!”

След това разкритие за пъклените планове, които кроят в просветното министерство, следват цели 80 коментара на мислители, загрижени за образованието на децата ни. Отсяваме ги и цитираме три, които показват какво е нивото им.

Ками Василева:

„Според мен е прекалено! Имаме си толкова хубави български числа и то на кирилица!!”

Стефка Колева:

„Защо трябва да учим чуждите като си имаме наши, български??“

Ангел Николов:

„А арабите ще учат ли нашите числа, а?”

Въпрос на място. Той характеризира най-добре тази образователна дискусия, която няма начин как да се определи освен като патриотична. Защото в нея участват родители с най-различни политически и етнически пристрастия, но нито един от тях не пожела децата да изучават в школото турски, руски или американски числа. Нито пък, да ни извиняват нашите съседи от Скопие, македонски числа. Но този родителски патриотизъм е разбираем – нима има нещо по-подходящо за учениците в родните училища да смятат с хубавите български числа на кирилица?

Сергей Трайков


Подкрепете "Стършел" в мисията ни да съхраним сатиричната литература в новата дигитална епоха като направите онлайн дарение през PayPal:
Споделете: