КОНКУРС „НАЙ-СМЕШНИЯТ ЧОВЕК, КОГОТО ПОЗНАВАМ“

ВИЗА ЗА СМЕШНИЦИ

Аз съм Георги от Америка. Всичко ми беше наред, горе-долу, докато не реших да поканя брат ми на гости. Отидох при адвокат и питам: “Господин адвокат, как горе-долу да извадя на брат ми виза, да дойде?” Адвокатът помълча адвокатски и каза:  “Трябва да напишеш писмо, в което да опишеш своите отношения с брат си и да кажеш: това е уникална възможност да види Америка. Запретнах ръкави:

 “Уважаеми консулски власти,

Аз, Георги, каня моя брат Петър (“Пешо”) да ми гостува. Ние с Пешо сме в отношения на пълна братскост:нямам абсолютно никакви други братя, а, Слава Богу, нямам и сестри.  Откакто се запознах с Пешо, не съм преставал да го обичам и братски да го търпя, което, както знаете, уважаеми консулски власти, не във всички семейства се случва. Смятам, че по-братски отнасящи се братя от нас няма да намерите в нашия роден град Кубрат. Когато едно време великият български хан Кубрат е казал на своите синове да се държат като братя, той е давал за пример нас. Въпреки че ние с Пешо тогава не сме били родени, и Слава Богу, защото представете си Кубрат без ток и кафенета по главната улица.

Както знаете, уважаеми консулски власти,  животът в Америка е горе-долу различен от живота в Кубрат. Тук никой не яде слънчогледови семки по улицата – там можеш да ядеш и да плюеш….  От това сравнение става ясно, че за Пешо е уникална възможност да го заведа до Белия дом и  Таймс Скуеър! След тая културна програма да си починем уникално в моя двор, където горе-долу, ако не вали, печем на скара кебапчета, чикън, специалитети от американо-българската кухня и други горе-долу братски кухни.

Моля уважаемите консулски власти да дадат виза на Пешо, за да прекараме по братски начин.

Уникално ваш,
Горе и долу подписаният Георги

Какво писмо! Подписах и пратих!  След месец му отказаха виза. Адвокатът: “Да искаме бизнес виза, да напишем, че Пешо ще доведе уникални възможности на американския пазар”. И написахме

Писмо-молба за бизнес-виза

“Уважаеми консулски власти,

Пешо е бизнесмен. В неговия роден Кубрат той е горе-долу единствен вносител на вносна водка, вносен сладолед и чорапи от горе-долу чист вносен памук (не от Китай, уважаеми консулски власти, а от места, където вирее памук, не само пластмаса).

Пешо уникално внася всичко, което може да се внесе и изнесе. За да продава тези изделия, създаде 4 работни места за секретарки, 8 за продавачки и 1 за шофьор, който по-късно беше заменен с бодигард-приятел на кмета. След като уволни тези 13 лица, Пешо далновидно нае още 13. Което значи, уважаеми консулски власти, че е създал горе-долу 26 работни места за иначе горе-долу безработни хора. Такъв уникален бизнесмен може да размърда икономиката в САЩ. Например: да стане горе-долу единствен вносител на домашни кебапчета, домашна технология за кисело зеле и горе-долу домашно отглеждане на джоджен (в някои части на България известен като “гьозум”).

Уникалният план на Пешо включва: 4 работни места за кебапчийки-танцьорки, 4 за кисели лелки с дъх на зеле, 4 за джодженатори (хора, които проверяват съдържанието на гьозума в джоджена) и 1 за плочкаджия, който по-късно ще замени с градинар-пиар.

Както знаете, уважаеми консулски власти, кебапчетата в САЩ са кът. Затова моля да дадете бизнес виза на Пешо, което ще предостави на хора от всякакъв пол, ръст… и други атрибути възможност за равен старт в горе-долу неравните икономически условия.

Уникално горе-долу ваш, Г.


Сега чакаме положителния отговор…

Александра Грашкина

__________________

Конкурсът продължава! Очакваме Вашите разкази, фейлетони, стихове, карикатури, на starshel.priateli@gmail.com 

Условията за участие можете да намерите на сайта на вестник „Стършел“ – 

 


Подкрепете "Стършел" в мисията ни да съхраним сатиричната литература в новата дигитална епоха като направите онлайн дарение през PayPal:
Споделете: