НАШЕНСКИ ХОЛИВУД

За ползата от шамара

Стане ли ясно, че ще раздават Оскари, може да очакваме всичко. Я някоя актриса ще се спъне в собствената си рокля, я някой актьор ще призове да опазваме световния океан. Всичко това са безобидни случки в сравнение с тазгодишния шамар, който отнесе водещият на церемонията Крис Рок от ядосания Уил Смит. Така де, на цял свят стана ясно, че с жена му никой не може да си прави майтап. Чудесно, но в крайна сметка шамаросаният комик излезе на кяр от инцидента. Цените на билетите за предстоящите му спектакли се повишили от 40 на 400 долара. На такъв скок и търговците на олио биха завидели! Ако получим шамар в днешно време, може да сме сигурни – скоро ще дойде и печалбата. Звучи утопично, но нека разгледаме няколко случая, в които шамаросването ще ни донесе дивиденти.

Семейни войни. Връщате се от лов, след вас в коридора има толкова кал, че може преспокойно да посадите в нея един декар с доматен разсад. Разкрит сте от вашата благоверна и получавате звучен шамар, след който в главата ви отекват всички камбани от асамблея „Знаме на мира”, взети заедно. Тая какво си позволява! Използвате повода да поискате развод. Изнасяте се в самостоятелна квартира – сега вече можете да си влизате с кални обувки на воля, дори да не ходите на лов.

Синовна обич. От якето на сина ви изпада пакет с цигари. Рано или късно този момент застига всеки баща. Инстинктивно залепяте плесница на отрочето си. Следват обещания от негова страна, че никога няма да прави така. Няколко дни по-късно сцената се повтаря. В крайна сметка осъзнавате колко безсмислено е насилието. Разрешавате му да пуши колкото си иска. Ето от кого ще муфтите цигари занапред!

На опашката за пенсии. Отскоро сте в армията на пенсионерите. Едва дочакал седмо число от месеца, влизате в най-близкия пощенски клон с идеята да си вземете и вие полагаемото държавно подаяние. Нареждате се чинно на оформилото се триредно образувание, приличащо по-скоро на купчина телесна маса, отколкото на цивилизована опашка. Още на третата секунда ви прережда баба с тъмносиня коса и изкуствена бенка. Учтиво є обяснявате, че подобна постъпка не подобава на една изискана дама като нея, на което синекосата персона ви отговаря с презрителното: „Вие, младите, така и не се научихте на ред!”. Всичко културно у вас се изпарява на мига, нахалната госпожа отнася такъв шамар, от който пространството се изпълва с тонове пудра. Цялото пенсионерско войнство предприема незабавна евакуация от пощенския клон. Ваш ред е! Заставате с изпъчени гърди пред едно от гишетата: „Една пенсия, моля!”.

Влади Христов


Подкрепете "Стършел" в мисията ни да съхраним сатиричната литература в новата дигитална епоха като направите онлайн дарение през PayPal:
Споделете: