До Лондон на заден ход

Няма да е пресилено, ако кажем, че българските писатели трайно заемат последната дупка в европейския литературен кавал. За този факт причините не са една и две, като започнем от системното финасово неглижиране на книгоиздаването ни от страна на държавата, минем през липсата на работеща програма за преводи и завършим до неадекватното ни представяне в международен литературен план.

Къде всъщност издателският свят може да научи за нас? Това безспорно са големите панаири на книгата в Лайпциг и Франкфурт. На тези два форума, макар и с неугледни и мижави павилиони, успяхме да се уредим.

Миналата седмица на Албиона премина Лондонският книжен панаир. 25 000 издатели и автори от цял свят. От България ни вест ни кост! Нас просто ни няма на литературната карта.

За сметка на това десетки по-малки и незначителни в книжовно отношение държави присъстват на панаира, предлагат продукцията си, сключват договори за нови книги, осъществяват издателски контакти.

Къде спи Българският културен институт в Лондон и защо не е инициирал участието ни на това световно събитие за книгоиздаването? Има ли изобщо комуникация на тази тема между Министерството на културата в лицето на министър Атанасов и шефката на института Светла Дионисиева?

Не очаквайте някой от гореспоменатите да сведе засрамено глава. Всеки сам да се спасява! Един от големите наши издатели – Манол Пейков пътува на собствени разноски до Лондонския панаир: „Доколкото ми е известно, България никога не е имала свой щанд на това второ по значимост в Европа (след Франкфурт)  книжно изложение. Нито някога е планувала да има. Ако ме попитате защо, ще ми е трудно да отговоря. И все пак, както добре ни е известно от теорията и практиката, най-простото обяснение обикновено е вярното. А то е: липса на заинтересованост, потъване в собственото ни безвремие и самодостатъчност, неспособност да видим огромните перспективи пред едно подобно начинание”.

Уви, всичко това звучи като диагноза на нелечима болест. Но нека видим с какво толкова важно е заето Културното министерство, докато в Лондон тече книжният панаир. Е, как с какво – да пуска в сайта си видеа от конкурсите за театрални директори. Спокойно, не се съмняваме в честността ви, знаем, че директорите ги назначавате „съвсем прозрачно”. Със същия ентусиазъм да бяхте организирали един щанд в Лондон, та да отсрамим поне малко българската литература пред очите на света.

Влади ХРИСТОВ


Подкрепете "Стършел" в мисията ни да съхраним сатиричната литература в новата дигитална епоха като направите онлайн дарение през PayPal:
Споделете: