ДА ИЗПРАЩАТ И ПИЛОТИ

От САЩ долетя новината, че спешно са одобрили продажбата на още 8 свои изтребителя Ф-16 за България, за да се подсигури с тях сигурността на страната ни от бъдещи заплахи, ако апетитите на Путин в черноморския регион пораснат още повече. Това е втората порция самолети, след като през 2019-а ние поръчахме първите осем.

Увеличаването на тяхната бройка не е лошо като идея, обаче американците трябва да се погрижат за нещо много важно: заедно със самолетите да ни изпратят и пилоти за тях. Защото у нас няма кой да вдигне Ф-16 във въздуха. Калпавият подбор на онези летци, които през януари 2020-а бяха командировани  да се обучават за това в САЩ, тихомълком бяха върнати почти всичките обратно, понеже се разбра, че нямат нужните качества за обяздване на модерната летателна техника. Така сега, две години и половина по-късно, се оказва, че имаме само един-единствен български авиатор, който е успял да усвои пилотирането на Ф-16. Затова опираме до липсата на квалифициран персонал – самолети ще има, а летци не.

Това обаче едва ли е новина. То звучи много познато, понеже е характерен наш проблем. Достатъчно е да погледнем към здравеопазването – болници има, а сестри и лекари няма. Или към образованието – училища и университети има, а ученици и студенти няма. Или към Темида – присъди има, а правосъдие няма. Или направо към картата на България – градове и села има, но във все повече от тях няма кой да живее. Затова от Вашингтон трябва се съобразят с тази нашенска тенденция и да ни изпратят заедно със самолетите и пилоти, понеже нашите могат да летят само на руските мигове. Те обаче са толкова морално и технически остарели, че са годни само за реквизит в исторически военен филм или за някой от рекламните лупинги, които прави понякога Румен Радев, за да покаже, че за разлика от държавата все още може да управлява нещо.

Борис Чоев


Подкрепете "Стършел" в мисията ни да съхраним сатиричната литература в новата дигитална епоха като направите онлайн дарение през PayPal:
Споделете: