КЕТО ПРОМОЦИЯ

Семейство Баничарови притежаваше малка квартална будка за закуски вече двайсет години. И понеже държаха на качество, най-общо казано – слагаха сирене вместо извара в баничките, никога не страдаха от липса на клиентела. Във вътрешната стаичка Дамян Баничаров въртеше всевъзможни кифлички и бюреци, а съпругата му Данка ги продаваше отпред на щанда.За Великден семейството изнемогваше от поръчки за козунаци, дотам, че ако някой споменеше думата „козунак” след празниците, можеше като нищо да бъде ударен по главта с дървената лопата за вадене на готова продукция.

Още понеделник сутрин подир Великден през малкото стъклено прозорче на будката подаде глава Иванка Пирдопова – редовна клиентка на Баничарови: „Данче, случайно тази година да сте правили кето кузунаци?”.

Думата „козунак” подейства на продавачката по-мълниеносно и от отравяне с цианкалий. Първом є се повдигна, после я заляха горещи вълни, а накрая пред очите є се завъртяха черни кръгове. Баничарова събра сетни сили и изсъска в лицето на Пирдопова: „Какви козунаци, че не чух добре? Ние тази година правихме само със стафиди и локум!”

„Кето козунаци, скъпа, кето козунаци, от онези модерните, дето ги майстори жената на министър-председателя по телевизора! Канадска рецепта!”

„Кето козунаци, казваш, премиершата ги правела, модерни били! Не, такова чудо нямаме и не мислим да имаме! Ние си караме по нашенски българските традиции, такива канадщини не са ни по сърце!”, заяви гордо Данчето и понечи да затвори стъклената вратичка пред очите на нахалната клиентка.

Иванка съчетаваше глупост и упоритост още от дете, та не се даде така лесно: „Ама как така не си чувала за кето козунаци?!  Вървят по 50 лева парчето и се правят с бадемово брашно. Освен това в тях няма и грам захар, всичко им е еко и био, а за подслаждане се използва растението стевия!”.

Баничарова най-обичаше някой да є философства, затова отвърна умело на форхенда с йезуитски бекхенд: „Слушай какво, Пирдопова, нямам свободно време като теб да гледам по цял ден телевизия. Аз съм си обикновена продавачка на банички, но щом имаш такъв мерак за кето козунак, мога да ти направя един по канадската рецепта! Даже ще ти го дам за 40, не за 50 лева. Кето промоция!”.

Очите на Иванка се озариха от светлина, а усмивката є се разтегли до ушите. „Ела утре сутринта и ще имаш кето козунак! Никакво пшенично брашно, само бадеми и стевия!”, успокои я Данчето и затвори с облекчение прозорчето на будката.

Чул шумотевицата, от вътрешната стая подаде глава Баничаров: „Какво става, скъпа, да не са дошли за още козунаци?!”.

„Не само козунаци искат, Дамяне, а и да са кето! Премиершата се появила по телевизията, направила някакъв еко-био козунак по канадска рецепта и сега всички са полудели по него! Даже първият шаран клъвна! Пирдопова да не остане назад, си поръча кето козунак! Ще изакараме едни 40 лева от новата мода!”, разясни му набързо неговата благоверна.

Баничаров изтръска покритите си с брашно ръце, почеса се по плешивото теме и възкликна като същински Ян Хус на кладата: „О, свещена простота!”. След това запретна ръкави и нареди: „Подай ми пълнозърнестото брашно, скъпа, ще направим един пълнозърнест козунак и готово! Ти да не мислиш, че премиершата е правила козунак от смлени бадеми, да не е луда! Жените на политиците са по-стиснати от самите тях!”.

И така, пълнозърнестият козунак след няколко часа беше готов. Е, разбира се, не бухна така добре, като да беше от бяло брашно, но нали знаете – полезните неща невинаги са красиви.

На следвашата сутрин още в ранни зори пред бутката за закуски цъфна Пирдопова: „Готова ли ми е поръчката?!”, нетърпеливо попита тя, потраквайки с яркочервения си маникюр по металния перваз.

„Готова е и още как! Първокласен кето козунак по канадска рецепта! 99 процента бадеми, 1 процент стевия!”, високопарно издекламира Баничарова и връчи в потрепващите от вълнение ръце на Иванка пълнозълнестия козунак.

В интерес на истината това кулинарно творение приличаше по-скоро на содена питка, околкото на какъвто и да е било козунак, но това в случая нямаше никакво значение. Доволна, Пирдопова подаде 50-левова банкнота на Данчето. „Секунда, да ти върна рестото!”, отвърна є продавачката.

„Ааа не, никакво ресто! Такъв чудесен козунак си заслужава цялата цена!”, категорична беше Иванка. Тя сложи содената питка в дамската си чанта и с бързи крачки се запъти към дома – парламентарният контрол вече беше започнал.

Влади Христов


Подкрепете "Стършел" в мисията ни да съхраним сатиричната литература в новата дигитална епоха като направите онлайн дарение през PayPal:
Споделете: