Цензура без граници

Всяка година, дойде ли датата 3-ти май – Световният ден за свобода на печата, изпадаме в ступор на коя ли позиция ще се е сринала в класацията на „Репортери без граници“ милата ни родина. Закотвени години наред в самото дъно между Руанда и Гватемала, бяхме свикнали с позицията на опашкари по свобода на словото. Но стават чудеса, дори и в нашата многострадална в журналистическо отношение страна. В новата класация се придвижваме от 112 на 91 на място!

Тоест оценката на България от „много тревожна“ прогресира до „проблематична“. „Репортери без граници“ обясняват това със смяната на управляващите, което уж довело до намаляване на медийната цензура. На всички ни е ясно, че това са бошлаф доводи и че който и да дойде на власт, чаталът си остава на врата на пишещия.

И няма начин да е другояче, щом 90 процента от родните медии обслужват интересите на олигарси собственици. Малкото обективни издания са подложени на залпови изстрели от платени тролове и неплатени поклонници на чужди интереси. Отмествайки поглед от жалката картинка в България, нека видим как стоят нещата в останалия свят. Украйна, която търпи вече месеци разрушения, е на 106-о място, Русия, където свободата става все по-условно понятие, се е закотвила на 155-то. Положението на Балканите също не е никак розово и все пак сме изпреварени от Северна Македония, Сърбия и Румъния – съответно на 57-о, 79-о и 56-о място. Прелюбопитно е сриването на Гърция от 70-та на 108-а позиция заради убийството на разследващия журналист Йоргос Карайвас. Слава Богу, в България скоро е нямало показни журналистически убийства, но с побоите се справяме чудесно. Припомням  два емблематични случая – Слави Ангелов, пребит от неизвестни нападатели пред дома си в София през март 2020 г., и Димитър Кенаров, отнесъл бой от родната полиция на протестите през септември същата година.

Уважаеми „Репортери без граници”, отчитайте ги тези случки, защото именно те отразяват реалната картинка в страната, а не смяната на властта.

Влади Христов


Подкрепете "Стършел" в мисията ни да съхраним сатиричната литература в новата дигитална епоха като направите онлайн дарение през PayPal:
Споделете: