Медали на килограм

Всяка година дойде ли време да празнуваме Кирил и Методий, българският президент развързва кесията с ордените. Целта е от ясна по-ясна – уважаемият електорат трябва да види с очите си, че българското изкуство и култура са на особена почит в страната. Дали обаче и тук нещата не се простират доста извън културата и стигат в полето на политиката?

Нека спрем погледа си на един от тазгодишните лауреати на орден „Св. Св. Кирил и Методий“, който се дава за „изключително големи заслуги в областта на културата и изкуството”. И така, уважаема публика, огърлието отива при… затаете дъх… „писателя и интелектуалец” Боян Ангелов!

Някой изненадан?

Едва ли. Шефът на СБП – съюз, който  е под крилото на Столетницата, получава едно от най-високите държавни отличия. Но защо господин президентът се е спрял точно на него? Дали е случайност, че въпросният Ангелов е главен редактор на вестник „Дума” и член на Националния съвет на БСП?

Заради подобни „случайности” цялата ни културна сфера се движи с поне половин век закъснение след европейската.

„В продължение на десетилетия с впечатляващ талант и убедителен професионализъм те допринасят за развитието на родната литература, театър и кино, журналистика, фолклорни традиции и музикално изкуство. Техните постижения изграждат и образа на България зад граница“, казва държавният глава за лауреатите.

То пък един образ, ум да ти зайде! Тук конкретно изниква въпросът – какви лични постижения зад граница има Ангелов? Ако не беше шеф на СБП, щеше ли дори едно негово стихче да присъства в някой световен поетичен сборник? По линията на съюзните преводни книжки могат да те издадат на колкото искаш езика. Излезеш ли от уюта на съюзния пашкул обаче, нещата стоят съвсем другояче.

В същото време, десетки български творци, постигнали неведнъж заслужен успех зад граница, остават извън президентското полезрение. Те обаче за разлика от „писателя и интелектуалец” Ангелов, не са главни редактори на партийни вестници, нито имат общо с политиката.

Ясен е изводът, скъпи труженици на културната ни нива, изобщо не се моткайте – първо политическата кариера, после ордените!

Влади Христов


Подкрепете "Стършел" в мисията ни да съхраним сатиричната литература в новата дигитална епоха като направите онлайн дарение през PayPal:
Споделете: