АЛО, ДЕМОКРАТИ, КЪДЕ СЕ СКРИХТЕ?

Като „всяко чудо за три дни”, и темата за петролното ембарго ще заглъхне, затрупана от други проблеми в ежедневието ни. Но ще остане в будна кома, понеже  ако руската рафинерия спре производството на горива, ще се парализира цялата икономика. „Ще внасяме горива” – бодро възкликват управляващите.

Ще внасяте, ама друг път! Защото по закона за 90-дневните запаси всеки вносител е задължен да заделя в акцизен склад част от горивата като неприкосновен резерв. Само че „Лукойл Нефтохим” държи 85-90% от тези складове и еднолично преценява каква такса за съхранение да наложи и въобще кого да допусне и кого – не. Разбира се, и сега се внасят известни количества горива, използвайки няколко малки частни бази.

Точно затова преди четири години бе създадена „Българска петролна компания” (БПК). Основна задача – изграждане на нови акцизни складове, за да може безпрепятствено вече да се внасят горива. По-маловажната и донякъде  спорна и полупопулистка бе да се построят и стотина бензиностанции и на тях да се продават тези горива. Новите петролни бази биха направили конкуренцията истинска и неизбежно биха намалили апетитите и цените на монополиста. А и изцяло биха елиминирали потенциалната заплаха от недостиг на горива.

Чест прави на депутата Мартин Димитров, че още преди доста години пръв лансира идеята за диверсифициране на съхранението в акцизните складове и твърдо я отстояваше. До неотдавна обаче. И срамежливо гушейки се на втория ред в Парламента, стеснително гласува за закриването на БПК. Край. Каква радост за „Лукойл” и руската колона у нас и в Москва!

Защо, бе Мартине? Не ни ли стига наглостта на генерал Атанас Атанасов, който неотдавна в телевизионно предаване на въпрос на водещата отговори буквално, че Костов е продал бургаската рафинерия на Лукойл, ама тя не била руска компания.

И ти, и мон женерал, и останалите сини хора по банките, правите ли си сметка какво печелите и какво губите? Мислите ли, че с една мижава декларацийка за депутинизация, прочетена тихичко, за да не я чуят Нинова и Копейкин, си измивате ръцете като Пилат Понтийски? Как смятате – с това съглашателство, снишаване и откровено предаване на онази идея, която мобилизира милиони българи в зората на демокрацията – ще си върнете ли доверието на хората? Много бих искал да чуя.

– Ало? Ало? Демократи…

Телефонът дава „свободно”.

Иван Сариев


Подкрепете "Стършел" в мисията ни да съхраним сатиричната литература в новата дигитална епоха като направите онлайн дарение през PayPal:
Споделете: