КОНКУРС “НЕКА ДА Е ЛЯТО”

Операция “АнтиГларус“

Лято + Бургас = хубаво време, добро настроение и пълен стомах! Гларусът Евстати, излюпен върху покрива на старата поща, разкъсваше безмилостно една странджанка. Беше я съборил преди минута от ръката на невнимателен столичанин, разхождащ се по главната улица „Александровска“. Внезапно от небето паднаха като светкавици три други гларуса. Разграчиха се и наобиколиха Евстати. По акцента той разпозна, че единият е от Варна, вторият от Добрич, а третият от Балчик. Почуди се дали да не им хвърли един мариз, но бързо реши, че с двама ще се справи някак, но третият ще му дойде в повече. Затова отстъпи дискретно, а пришълците се нахвърлиха върху храната.

– М-м-м… Много вкусна принцеса! – каза гларусът от Балчик.

„Това е странджанка, бе, тъпанар!“, помисли си Евстати и продължи да слуша разговора на тримата наглеци.

– Не е лошо тук. Викам да поостанем – изграчи варналията.

В този момент Евстати не издържа, приближи се и каза:

– Винаги сте добре дошли в Бургас! Обаче съм длъжен да предупредя, че местните общински съветници решиха да предприемат мерки за ограничаване на нашата популация. Днес го гласуваха на заседание.

– Брех! Мерси за предупреждението, пич. Значи продължаваме на юг, към Созопол и Царево. Аре, чао! – заяви добричлията, който явно беше водач на групата, и отлетя, последван от другите два гларуса.

Тогава Евстати бавно и авторитетно се завърна при остатъците от странджанката и закълва. До него кацна друг гларус. Този път местен, бургаски.

– Как е, градски? – попита новодошлият.

– Бива, Кире, апвам – отговори Евстати.

– А кви бяха тия?

– Навлеци от северното Черноморие. Мислеха да останат, ама ги излъгах, че властите в Бургас ще ни ограничават популацията.

– Че то не е лъжа. Днес го гласуваха. Казаха, че ще чупят яйцата по покривите.

– Абе, недей ги слуша. Само комисия ще правят. И с нея ще си останат. Кой ще се катери безплатно по покривите според теб? Сега пари няма за нищо с тая инфлация. А наемът на автовишка знаеш ли колко струва?

– Ти си по-умен, Евстати. Сигурно си прав. Ама добре си направил, че си прогонил тия неканени гости!

– Че как няма, бе, Кире?! Тия гадове от общината туриха навсякъде затворени контейнери и кошове. То за нас няма, та с Варна и Добрич ще делим! Ай, сиктир! Бургас е на бургаските гларуси! Чужденците вън!

 Стефан МИНЧЕВ


Подкрепете "Стършел" в мисията ни да съхраним сатиричната литература в новата дигитална епоха като направите онлайн дарение през PayPal:
Споделете: