ТЕЛЕВИЗОР СРЕЩУ ХЛАДИЛНИК

Иванушка Дурачок се въргаля върху печката в своята опушена комуналка, дръгне се под мишниците и дзепа телевизия.

– Украинците са нацисти!!! – дърдори телевизорът.

– Ще ги дезинфекцираме и денацифицираме!!! – пъчи се Иванушка, смъква се от печката и измъква от хладилника бутилка водка, буркан кисели краставички, черен миризлив хляб и един чироз.

– Украйна е историческо недоразумение!!! – крещи телевизорът.

– Ще я оправим и ще го поправим!!! – размахва юмрук Иванушка, навирва бутилката и хрусва краставичка.

– Няма украинци, във Велика Русия всички са руснаци!!! – бълва телевизорът.

– Ще им сменим фасона и паспортите – и всички в Камчатка!!! – бие се в гърдите Иванушка, навирва бутилката, вдъхва вонята на хляба и замлясква едър залък.

– Няма Украйна!!! – пени се телевизорът.

– Няма, няма, няма, защото Хитлер е евреин!!! – хълцука героично и подрипва руска пляска по печката Иванушка, навирва бутилката и захапва чироза.

– ZZZZZZZZZZZ!!! – ръмжи телевизорът.

– ZZZZZZZZZZZ!!! – оголва черни зъби Иванушка и навирва бутилката, но тя е празна, бърника в буркана за краставичка, но краставичките са се свършили, иска да ръфне от хляба и да гризне от чироза, но те са изчезнали.

Иванушка се свлича от печката и наднича в хладилника, но той е празен.

Иванушка обръща джобовете си, но и те са празни като погледа му – той смътно си спомня, че тази сутрин е дал последните си два милиона рублички за кутийчица кибрит.

– Мамка му и запад!!! – псуват в един глас телевизорът и Иванушка.

Иванушка си запалва папироска, цунка си кибритчето и му казва: „Само ти ме уважаваш…“, и се повлича към съседния блок, към най-верния си приятел и още по-верния си събутилник Иванушка Премудрий.

Иванушка Дурачок звъни на Иванушка Премудрий, думка по вратата, рита, крещи и моли за нещо за пиене, па макар и одеколон, и за нещо за замезване, па макар и стар мазен вестник „Российская газета“, но никой не му отваря.

– Мамка му и НАТО!!! – уригва се на гладно Иванушка Дурачок и се помъква обратно.

Иванушка Дурачок си влиза в комуналката, а там, на печката, се въргаля Иванушка Премудрий, дръгне се под мишниците, пафка си папироска и дзепа телевизия.

– Дай нещо за кльопачка и пиячка, че моят хладилник е празен – прохъхря махмурлийската Иванушка Премудрий и за доказателство – тряяяс!!! – празна бутилка от водка на пода.

– Ай-ай-ай, и аз бях у вас за същото, нямам дори зелев сок за изтрезняване – дави се от пушаческа кашлица Иванушка Дурачок и – прааас!!! – празна бутилка от водка на пода.

– Мамка му и свят, той е виновен за всичко, той ни принуди, ние нямахме избор, ние сме невинни, ще му видим сметката на тоя лош-лош-лош свят с атомни бомби!!! – дерат се в хор телевизорът, Иванушка Дурачок и Иванушка Премудрий.

Празният хладилник полита и – хххррряяяссс!!! – в телевизора…

 Никита Нанков


Подкрепете "Стършел" в мисията ни да съхраним сатиричната литература в новата дигитална епоха като направите онлайн дарение през PayPal:
Споделете: