С ГРИЖА ЗА ХОРАТА

Напоследък усилено се говори, че БНБ възнамерява да пусне скоро в обращение изцяло нова банкнота. С номинал 500 лева. Дори вече бил одобрен и дизайнът. Освен всички съвременни защити, в нея за пръв път е въведен и така нареченият „двойник”, което прави абсолютно невъзможно фалшифицирането є. Той представлява следното: като я погледнеш, виждаш образа на Асен Василев, но като я вдигнеш срещу светлината – вместо него се вижда Румен Гечев. Всичко това е на лилав фон с ясно очертани червени непресичащи се линии. Първоначално се предвиждаха да са четири, но се спряха на три. Засега.

Като всяка новина и тази не се посреща еднозначно. Интервюирана на магистралата жена не скри дълбокото си неодобрение.

– Разбирате ли – каза тя – колко ще ни се усложни животът? Ние няма да имаме как да връщаме ресто на клиентите си, ако ни платят с такава банкнота, и ще се налага да я отработваме на място с допълнителен труд, ако разбирате какво искам да ви кажа. Това не само ще ни натовари значително, но и ще забавя графика на автотранспортните услуги в страната и за чужбина.

Други пък нямат нищо против.

– Крайно време беше – сподели едър мъж, пожелал анонимност. – Направо херния получих от мъкнене на толкова торби с пари от точка А до точка Б. Сега – край. Мога да ги нося в дипломатическо куфарче. Все едно съм почетен консул, а не муле.

Най-доволна изглежда е баба Станка от Сливо поле.

– Аз съм възрастна и малко харча. Та като взема пенсията, почти цялата я тъпча в дюшека. И във възглавницата. Но е неудобно. Като си легна вечер, се въртя, а банкнотите, шумолят ли шумолят и не ми дават да заспя, та се събуждам час през час. Също и на главата ми убиват. Сега ще ги обменя в банката и новите ще се побират под черджето. И ще си купя двулицев полиуретанов матрак  с мемори пяна и ортопедична възглавница като тези по телевизията. По поръчка, защото креватът е от баба ми.

После старата жена се усмихва, прикривайки беззъбата си уста с шепа, и пита с подкупваща наивност:

– Или да не бързам, а, момче? Дали да не изчакам малко, че току-виж пуснали и хилядарка?

Иван Сариев


Подкрепете "Стършел" в мисията ни да съхраним сатиричната литература в новата дигитална епоха като направите онлайн дарение през PayPal:
Споделете: