ЧАКАЙ ПРАВОСЪДИЕ, ако си нямаш друга работа

 Заблуденото ни общество мисли, че всички болтчета от правораздавателната машина на родната Темида – от полицая и следователя, до прокурора и съдията, получават заплати, за да опазват закона.

Че не са лакоми и меркантилни. Че не са продажни душици. Че не обслужват тази или онази партия.

Че са добри хора.

Каква детинска наивност!

Родната Темида всячески се опитва да скрие мръсното си бельо от външни очи, но въпреки това от време на време някои нечисти негови парцали излизат на бял свят. Като скандала за живеещите във ведомствени жилища 53-ма магистрати и по-обикновени труженици в съдебната система.

Това са домове, в които живуркат за неограничено време хем незначителни служители – като обикновен шофьор и деловодителка, хем много богати  юристи в тоги, та чак до контролиращият съдиите шеф на Инспектората Теодора Точкова. Тя е председателка на най-висшия контролен орган в България, който проверява за грешки дори Висшия съдебен съвет. Тази хубава жена живее в хубав столичен апартамент от 116 кв. м. с договор за 10 години. Страшилището за цялата съдебна система обаче има мандат само от 5 години.

Който е изтекъл.

Какво значи това?

Ами значи, че оттогава живее в него нерегламентирано. Точно тя, която според трудовата си характеристика трябва да регламентира законността в съдебната система.

Главният прокурор Сотир Цацаров реагира остро против досегашната система на жилищно настаняване и предложи драстични пормени в нейните правила. Поиска незабавно прекратяване на договорите  с наематели над 5 години, при които срокът е надвишил мандата. И с всички други, които са продължили да ползват под наем ведомствени домове и след края на мандата си. А и с онези, които имат доходи от различни имоти в страната, големи банкови влогове, скъпи движими вещи, лизинги или инвестиции за над 10 000 лева.

И най-важното – всички досегашни наематели на момента да напуснат евтините апартаменти на Висшия съдебен съвет!

Сотир Цацаров обаче може през горещите летни нощи само да си прави разхлаждащ вятър с това предложение. Понеже нищо подобно не стана. Убедете се сами защо.

На заседанието на Висшия съдебен съвет по проблема с ведомствените жилища съдия номер 1 на България, шефът на Върховния касационен съд Лозан Панов изказа следното мнение:

– Имах честта да работя с главния прокурор и в предходния Висш съдебен съвет, но не съм останал с усещането, че той има нещо против тази практика. Наистина свободните хора имат право да мислят различно. Аз съм свободен. За главния прокурор не съм сигурен, че е такъв.

Прокурор номер 1 на България, главният прокурор Сотир Цацаров му отговори:

– С вашата фиксация към мен няма да станете по-велик. Помните ли нашата първа среща? Беше в „Пирогов”. Искал ли съм, намеквал ли съм за условия, свързани с някаква нечестна позиция и манипулация? А помните ли кога си говорихме последно – колегиално? Беше в моя кабинет. Винаги ще казвам, че сме работили заедно в два мандата на Висшия съдебен съвет.

Но никога няма да кажа, че за мен е било чест да работя с вас!

Съдия номер 1 Лозан Панов:

– Тежко и горко на всички, които се противопоставят на недосегаемия главен прокурор  на България.

Това е диалог между двамата първи мъже в съдебната система на жадуваща за правосъдие България, но не за принципните им реформи, които всички очакваме, а за някакви си ведомствени апартаменти.

Диалог, от който става пределно ясно, че между двамата няма абсолютно никакъв диалог.

И както личи – няма и да има.

А ние, обикновените българи, се чудим защо нямаме нормално правосъдие. Ами погледнете как се джафкат и колко не могат да се понасят двамата първи магистрати, които стоят на върха на нашето правораздаване. И сами ще си отговорите защо то липсва.

Сергей ТРАЙКОВ