КАК /НЕ/ ПРЕКАРАХМЕ ЕВРОПАТА

Европейската прокуратура обяви първата осъдителна присъда за България. Винопроизводител от Пловдив, чието име не се споменава, е осъден на една година условно и глоба от 2000 лева. Той е представил фалшиви документи за финансиране, но разследването е предотвратило източването на 400 000 евро от европейския бюджет.

Присъдата е условна, защото пловдивчанинът е засечен навреме и не е могъл да реализира измамата.

Не така стоят обаче нещата с Програмата за развитие на селските райони, която се разследва от Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ. Финансираната през 2015-а от еврофондовете програма бе популярна като къщи за гости, но  като видя какви безобразия се вършат с милионите от Брюксел, народът я прекръсти на „къщи за тъщи”. Защото с парите се облажиха близки на всякакъв вид властници, които си построиха разкошни палати и заживяха в тях, все едно са техни. И загърбиха задължителните изисквания на европрограмата: 5 години да ги предоставят на туристи, като за обслужващ персонал са назначавани само безработни. Слухове за злоупотреби с парите на европейските данъкоплатци /тоест – и с нашите/стигнаха до Брюксел и от ОЛАФ започнаха да разследват нашенските далавери. Това принуди Фонд „Земеделие” да извърши проверка в построените 377 къщи за гости. Резултатът беше потресаващ: над 90 процента от тях бяха неизрядни. Затова на собствениците бяха наложени глоби, като парите, които трябва да върнат в европейската хазна, са на обща стойност 46 милиона и 400 хиляди лева. Собствениците обаче отричат да имат вина за каквото и да е и не искат да връщат нищо.

Невинен е най-високопоставеният чиновник – бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев. През 2015 година името му /заедно с това на сестра му и на офшорна фирма/ бе замесено в построяването на луксозна резиденция за 380 000 лева и Бойко Борисов го принуди да подаде оставка. В крайна сметка обаче той получи от Темида оправдателна присъда.

Невинен е и чалгаджията Милко Калайджиев от Асеновград, глобен от Фонд „Земеделие” за неговия европалат със сумата от 304 194 лева.

Невинни са и всички останали, които масово обжалват глобите. И ги печелят. Защото когато делата им стигат до Върховния административен съд, той ги оневинява. Поради една и съща причина: когато са съставяли актовете, проверяващите масово са вписвали погрешно неправилно основание за санкцията. Все едно катаджия да впише в акта на шофьор, че е глобен, защото няма аптечка, докато истината е, че е блъснал пешеходец. Затова магистратите, които са наясно, че експертите, съставяли наказателните постановления така, че да бъдат оборени в съда, са корумпирани, не могат да направят нищо, освен да издават оправдателни присъди.

И тук лъсва повсеместната корумпираност на държавната система. Дори на Мунчо от „Под игото” му е ясно, че корумпирани са не само пишман експертите, а и онези над тях, които са им наредили как да съставят несъстоятелни актове, защото нито един не е уволнен, въпреки че губим 46 милиона. И още нещо. Мониторинговият период на европрограмата е за 5 години и акт след неговото изтичане е невалиден. Това е друга причина глобите да се се определят като неправомерни от съда. Защото експертите на „Земеделие” са извършили проверките след изтеклия срок – за да бъдат оборени при обжалване. Тоест – властта се е погрижила тези 377 богоизбрани, които са се облажили с къщи за тъщи, да не върнат и стотинка. А те вероятно са горди: ей, прекарахме Европата с тези милиони! Европа обаче е на друго мнение.

На 8 юни ОЛАФ публикува доклад за работата си през 2021-а година. От него стана ясно, че са приключили проверките на първите 10 къщи за гости. И поради това, че не са използвани по предназначение, обратно в европейския бюджет България трябва да върне 23 милиона евро. Милиони, които обаче ще трябва да върнем всички ние, обикновените данъкоплатци. А не измамниците, защото управниците са се погрижили да останат богати и неосъдими. И сега точат лиги за нови милиони от европейски субсидии, които могат да се насочват в частни джобове. Да се надяваме обаче, че това ще става трудно. Първата присъда на Лаура Кьовеши срещу наш фермер, опитал се да отмъкне половин милион евро, вече е предупреждение към тях. От тази присъда последва и друго положително нещо: назначеният още през 2009-а година от ГЕРБ несменяем шеф на пловдивския Фонд „Земеделие” бе принуден да подаде оставка. А това обнадеждава, че чадърът от корумпираните над корумпиращите вече не е монолитен и в него проблясва първата пролука, която с усилията на ОЛАФ и Европейската прокуратура ще става все по-голяма и по-голяма.

Сергей Трайков


Подкрепете "Стършел" в мисията ни да съхраним сатиричната литература в новата дигитална епоха като направите онлайн дарение през PayPal:
Споделете: