Глупост връз глупост

НАКАЗАНИЕ  ЗА  ПОТЪРПЕВШИТЕ

Може ли потърпевшият да подлежи на санкция вместо нарушителя на закона? Може, според новата Наредба за обществения ред в София, която ще бъде приета в началото на септември. В нея се забранява дейността на уличните миячи на автомобили, които се пречкат по светофарите на кръстовищата, защото създават предпоставки за катастрофи. А шофьорите, които платят за измито стъкло, ще бъдат глобявани – защото с парите си стимулирали нарушителите. Така ли е обаче?

Всички знаем как действат малолетните (в повечето случаи) изнудвачи. Те досаждат на шофьорите, изнудват ги, изобщо не ги питат дали може да им измият стъклото, а направо започват да действат. Те упорстват дори и след като категорично отказваш натрапените им услуги, кълнат, ругаят и заплашват с отмъщение, ако не им дадеш някой лев. Което и някои шофьори са принудени да направят, за да се отърват от тях, защото светофарът е дал „зелено”, но изнудвачите продължават да стоят пред колата.

В тази ситуация е кристално ясно, че шофьорите са потърпевши, а не нарушители. Въпреки това обаче, столичните общински съветници стоварват  санкциите върху потърпевшите. Ако вървим по тяхната логика, то е добре до приемането на наредбата през септемри да се добавят още и: солени глоби за притежателите на автомобили, от които са откраднати чистачки, антени, касетофони, джанти, гуми, акумулатори и друго оборудване. А собственикът на кола, която цялата е открадната, трябва в рамките на 24 часа да бъде осъден и вкаран в затвора. Така най-после ще се знае кой е виновен за всички пътни проблеми у нас: от несекващата корупция в КАТ до несекващата дейност на автомафията – единствено шофьорът на личен автомобил.

Сергей Трайков