МУТРИ С ПАГОНИ

Наивникът вярва, че полицаите арестуват само престъпниците, които са нарушили закона.

Скептикът смята, че полицаите арестуват престъпниците, които не са им платили, за да не ги арестуват.

Реалистът вижда, че полицаите арестуват тези, за които им е наредено от преките началници, от министъра, от президентски съветници, от членове на правителството, от депутати, от партийни лидери, от чужди посолства…  Арестуват, без да им пука дали те са престъпници, или са напълно невинни.

Коя от трите гледни точки е най-близка до истината? Преценете сами.

На 24 март Русия напада Украйна. На 25 март трима 15-годишни ученици – едно момиче и две момчета, изразяват своето отношение към руската агресия така: пишат „Спасете Украйна!” върху паметника на съветската армия, за който общината взе решение да бъде демонтиран още преди 30 години. Веднага полицаи ги арестуват, сякаш са престъпници, и ги откарват в Първо РПУ. Престъпници обаче са самите полицаи, защото нарушават закона. По подобен казус срещу български студент на 26 юли 2021 г. Върховният касационен съд се произнесе категорично: „Писането по паметник (без да бъде увреждана неговата цялост), не представлява нарушение на българските закони”.

Полицаите обаче продължават да погазват брутално законите. Те не разрешават на десетокласниците да се свържат с адвокати, забраняват им най-човешкото – да се обадят на своите родители; разпитват ги с часове, карат ги да пишат обяснения, дават им да подписват разни документи. Полуделите от притеснение родители случайно разбират къде са децата им и наемат адвокати, които накрая успяват да измъкнат непълнолетните от килията.

Междувременно руското посолство изпраща писмо до Министерството на външните работи, в което изразява „дълбоко възмущение от чудовищната акция на вандалите спрямо воинския монумент” и настоява да бъдат съдени. Което и става. От Първо РПУ решават, че става дума за хулиганство, което се наказва с глоба и 15 денонощия арест, и изпращат преписката в съда.

Софийският районен съд обаче излезе с решение, което показа, че копоите на МВР са си загърбили още една правна норма, този път международна. Съдът напълно оправда обвиняемите, защото действията им са били форма на протест, която попада под защита на конвенцията за правата на човека. Тоест: хулиганите нито са хулигани, нито са престъпници. Нека видим обаче какви са полицаите от Първо РПУ.

Шеф на това районно е Калоян Милтенов, чиято подчинена Симона Радева е имала пред очите му нерегламентирани контакти с убиеца на две жени на бул. „Черни връх” Георги Семерджиев. Шеф е и на корумпираните полицаи, които редовно си миели безплатно служебните и личните коли в автомивката на рецидивиста, това не са правили тайно от него просто защото не са се криели. Самият Милтенов се скри след убийствената катастрофа, като веднага излезе в отпуск. Защото очакваше вътрешната проверка на МВР да посочи не само че той също е бил един от клиентите в автомивката на Г. Семерджиев, но и един от закрилниците на престъпника, опъвали години защитен чадър над него. И веднага да бъде уволнен. Нищо подобно не се случи.

Вътрешната проверка на Бойко Рашков бе напълно бутафорна. Тя не разкри, а покри и нисшите, и висшите ченгета, които вместо да вкарат в затвора един закоравял престъпник, повече от десет години му помагат да не влезе в него. И така самите се превръщат в престъпници. Затова не бива да се учудваме на престъпното им отношение към трима непълнолетни ученици, които хем имат право на протест, хем го изразяват напълно законно. За разлика от бруталния полицейски произвол, който обаче не е прищявка на обикновеното ченге. За извършването на ареста полицаите послушно са изпълнявали издадена заповед лично от своя началник Калоян Милтенов. А след това, в самото Първо РПУ, гаврата с непълнолетните и с българското законодателство също е ставала с неговото знание и мълчаливата му благословия. За което не получи даже мъмрене от Бойко Рашков, камо ли уволнение.

Затова, когато хората неразбиращо се питат: защо българските полицаи се държат като мутри с българските деца, вместо да ги защитават, отговорът сам се набива в очите – вижте им преките началници какви са. И министрите.

Сергей Трайков


Подкрепете "Стършел" в мисията ни да съхраним сатиричната литература в новата дигитална епоха като направите онлайн дарение през PayPal:
Споделете: