Дядо Николай – лай!

По всичко в календара личи, се сме 2022 година. За някои висши свещеници обаче ние все още живеем в тъмното Средновековие. Пловдивски митрополит Николай, който често не крие политическите си пристрастия, пак успя да разлае кучетата.

Този път манджата беше пресолена в словото му по случай празника на Съединението. Митрополитът остро заклейми онези от училите на запад млади българи, които са „попили западните ценности“. Николай разбира западните ценности като „презрение към родното, неуважение към родителите, краен индивидуализъм, материализъм, егоизъм“.

По думите му връщащите се в България образовани младежи „на всичкото отгоре“ проявяват готовност „да налагат наученото насила с методите на инквизицията“. Според него част от получилите образованието в чужбина млади българи „говорят за политика, но на практика се държат като религиозни фанатици, изповядващи някаква „религия на омразата“, превръщайки се в „инструменти на злото“.

Меко казано е ненормално подобни нелепици да говори не кой да е, а спряганият за основен кандитат за патриаршеския престол митрополит. Бог да пази БПЦ от свещеници с подобно „прогресивно” мислене! По простата логика на Николай, който съвсем „случайно” е дипломант на Московската духовна академия, всеки, незавършил в Русия, е едва ли не дете на дявола.

Многоважаеми митрополите, не знам дали сте наясно, но именно най-будните млади българи са принудени да емигрират в търсене на по-адекватно образование и реализация. Статистиката сочи, че общо 12 000 наши студенти трупат знания в западни университети. Не съм чувал някой да се е засилил да учи в „процъфтяваща” Русия. Напротив, през изминалата година близо 4000 хиляди бъдещи „инструменти на злото” са се записали във вузове, намиращи се не къде да е другаде, а в цивилизована Европа и САЩ.

Друго ми е чудно – как митрополит, ненавиждащ „западните ценности”, се ползва от западния лукс и се вози на лимузина Ауди 7, при това през последните три години окичена с незаконна синя лампа, все едно е автомобил със специално предназначение. Часовникът му „Ролекс“ може да е настроен по московско време, но не е „сделан в России“.

Явно Николай има специална мисия в страната ни и тя е свързана не с православието, а с лай по „гнилия запад”.

Влади Христов


Подкрепете "Стършел" в мисията ни да съхраним сатиричната литература в новата дигитална епоха като направите онлайн дарение през PayPal:
Споделете: