ПОЛИЦАИ И СУДЖУЦИ

Лято е. Сезон, в който към морето пътуват не само много летовници, но и много … полицаи. Първите за отмора, а вторите – по работа. Като полицаите, които бяха командировани за опазване на обществения ред в курорта „Албена”. Тях кметът на Балчик – Николай Ангелов, настани да живеят в намиращия се в село Кранево хотел „Добруджа”.

Ще припомним, че миналата година заради депутата от ГЕРБ Живко Мартинов избухна аферата „Суджукгейт”. Той бе обвинен, че е заплашвал бизнесмен с арест и данъчни проверки, че ще му унищожи фирмите, ако не даде 4 тона суджук,  60 килограма  филе „Елена” и телешка пастърма – уж лично за премиера Бойко Борисов.  Ж. Мартинов бе изгонен от Парламента и срещу него бяха повдигнати шест обвинения, но разследването постепенно заглъхна. До настаняването на командированите полицаи. Защото според Имотния регистър се оказа, че те спят в хотел, собственост на Петър Малджиев, който е бил свързан със силовите групировки, чрез тях е станал шеф на „Аполо и Болкан”, има казино в Добрич и други търговски обекти.  През декември 2017-а той беше подведен под отговорност за закана за убийство и опит за принуда, а сега е обвиняем по делото срещу Ж. Мартинов, защото според прокуратурата опитвал насилствено да влияе на свидетели по „Суджукгейта”.

Та точно в хотела на тази светла личност кметът Николай Ангелов решил да настани командированите полицаи. В Добрич, Балчик и Албена (а и в селата около тях), има стотици частни хотели.  Защо кметът на Балчик е избрал от всички тях за полицаите точно хотелът на един криминален субект, обвиняем за закана за убийство и подсъдим заедно с любителя на суджуци Ж.  Мартинов? Защо не е обявил обществен търг за това? И колко хиляди левове ще трябва да се изплатят до края на сезона от общинския бюджет на Балчик на подсъдимия Петър Малджиев за нощувките на полицаите? Колко хиляди ще му се изплатят от оскъдния общински бюджет на градчето и за изхранването на полицаите?

Жителите на Балчик питат все по-шумно, но няма кой да им отговори. Досещате се защо – кметът Н. Ангелов неочаквано е излязъл в отпуск. И то – неизвестно до кога. Известно е само, че на населението му става все по-ясна връзката между местни власти и местна престъпност. Обикновените хора, разбира се, нямат калашници, за да тръгнат да воюват с подземния свят. Имат обаче един сигурен начин, за да се преборят с бандитите от всякакъв ранг – на изборите. Като този път много (!) внимават за кого пускат своята бюлетина.

Сергей ТРАЙКОВ