ВОЕННО ПОЛОЖЕНИЕ

Секретна докладна на
Столичната община

Във връзка със стогодишнината от края на Първата световна война в Общината замислихме серия широкомащабни исторически възстановки. Целта на възстановките ще бъде не само усвояването на едни пари от фирма „Трейс“, нито само унищожението на комфорта на софийските жители, премахване на ненужно озеленяване, старинни къщи и трамвайни линии за нуждите на молостроителството или окончателно заличаване разликата между града и селото, а най-вече доближаване до условията от траншеите на Голямата война.

За да се постигне максимален военновременен ефект ще бъдат прокопани окопи и издигнати тараби и огради по ул. „Граф Игнатиев“. Площад „Пенчо Славейков“ ще бъде частично, а постепенно – и напълно блокиран. Градинката между бившата сладкарница „Кристал“ и Военния клуб ще бъде превърната в имитация на бойно поле с изкопи, оформени като попадения на снаряди. Същото ще се случи и с градинката между Министерството на вътрешните работи и храма „Свети Седмочисленици“. Така хората ще получат възможността сами да усетят ужасяващия бит на войниците от окопите на Голямата война.

Малки багерчета ще бъдат стратегически разположени навсякъде, където нашите психолози преценят, че биха създали впечатление за танкова атака.

Доброволни отряди с флексове и оксижени ще бъдат разставени по високите етажи на жилищните сгради и ще се включват в офанзи… тоест във възстановката на неравни интервали, особено в почивните дни и рано сутрин. Спирането на голяма част от трамвайния транспорт и на подаването на топла вода допълнително ще засили впечатлението за фронтови живот през 1918 г. Отменяме фестивала „София диша“, за да илюстрираме газова атака. В този смисъл есенното примирие, по-точно – есенният край на ремонтите и пускането на топлата вода на по-високи цени, ще бъдат приети с радост от едно щастливо и благодарно население. То ще е доволно, че сме го образовали чрез методите на живата история и експерименталната археология.

А за догодина на столичани и гостите на столицата сме приготвили нова изненада – възстановка на бомбардировките от Втората световна война.

Подпис: (по-добре, че не се чете)

Намерил документа в изкоп край „Свети Седмочисленици”

Манол ГЛИШЕВ