ТЕАТЪР САМО ЗА БАЛАМИ

След обиска в столичния хотел „Маринела” заместник-главният прокурор Иван Гешев гордо съобщи, че са намерени скрити 10 милиона лева. Малцина бяха обаче тези, които му повярваха. Защото това са дребни пари за семки и бонбонки на Ветко Арабаджиев и неговото семейство. И най-вече – защото олигархът от Пловдив е толкова арогантен, че от години нищо не крие. Какво са някакви си жалки 10 милиона, намерени от прокуратурата? И как може г-н Гешев да докаже, че са били укривани, след като кланът Арабаджиеви прави обратното – парадира с пръскането на стотици милиони? Ето една бегла хронология за пазаруването на фамилията, проследена от медиите, които дават мило и драго, за да описват живота на богатите.

През 2011 година открадват на Ветко Арабаджиев „Ролс-Ройс” за 600 000 лева. (Никой не го пита откъде има парите, за да го купи.) После отмъкват от него „Макларън” за 1 милион лева. (Откъде е сумата – не се знае.) През 2015-а пловдивчанинът си купува „Мазерати”, модел МС12, от който са произведени само 50 бройки за целия свят – за 600 000 евро. (Пак няма въпроси откъде са парите.) След това синът му – Вълчо, става абитурент и получава подарък „Астън Мартин Ванкуиш”, с 572 конски сили, струващ 1 милион и 200 хиляди лева.(Как ли ги е спечелил?) Освен това милиардерът има частен самолет – за 8 милиона и 500 000 евро. (Отново НАП не пита.) Междувременно В. Арабаджиев купува  прекрасно имение в Сен Тропе за 12 милиона евро. То е в съседство с легендарната Бриджит Бардо. Да я пожалим за това, което изтърпява, защото във ветковата обител гостуват интелектуални колоси като Азис, Мара отварачката, Ивайла Бакалова, както и политици от различни партии. (Но и за тази покупка никой не проявява любопитство.) Никой не пита Ветко и защо носи часовник за 280 000 евро, което за него е дреболия, понеже имал още 30 часовника, а жена му – 25, на обща стойност 25 милиона лева.

Да не задава въпроси за произхода на парите – това е напълно нормално за данъчната и правосъдната система в България. Смеят ли техните скъпоплатени труженици да попитат нещо някого, който с лекота вади от джоба си 100 милиона и купува известен софийски хотел, за да го нарече на името на съпругата си – „Маринела”? (Всички любители на сапунени опери може да ръкопляскат.)

Цялото това пилеене на стотици милиони Ветко Арабаджиев прави, без изобщо да се крие. Даже обратното – парадира пред цялата нация със своето богатство. И сега изведнъж прокуратурата ни сервира, че е милиардерът бил скрил някакви си мижави (за него, разбира се) 10 милиона.

Дрън-дрън!

За нас, лаиците, които не сме нито богати, нито фолк фурии, нито миски, нито политици, остава въпросът: между кои олигарси и властници внезапно е възникнал поредният сблъсък и за разпределението на какъв бизнес? Естествено, че няма да разберем. Но пък се досещаме как ще се развият нещата: след дългогодишно протакане от страна на Темида Ветко Арабаджиев и неговата фамилия ще бъдат оправдани – я поради изтекла давност, я поради липса на доказателства.

(Но не и поради липса на пари.)

Сергей ТРАЙКОВ