Съдът реши: ДЕТЕ БЛЪСНА ДЖИП, а не обратното

Сутринта на 13 ноември 2015 година, 6-годишният Ивайло Стоянов слиза от училищния автобус. Но не стига до училището, защото кметът на Трън – Станислав Николов, го блъсва с джипа си. Момченцето е откарано в „Пирогов” и спешно му правят животоспасяващи операции. Когато става контактно, в показанията си то описва, че е било ударено от предницата на колата. Същите показания дава и свидетелката К. М. – детето е блъснато от кметския автомобил. Никой обаче не дава и пет пари за обясненията на потърпевшия и очевидците. Наричаните с благозвучната българска дума оторизирани органи са на съвсем друго мнение. Срещу Ст. Николов беше заведено дело за нанесените тежки травми на Ивайло. След задълбочено (?) проучване разследващите служебни лица заключиха, че Ивайло сам се е блъснал в колата на кмета. Това смехотворно заключение на полиция, следствие, прокуратура, експерти и съд извади от равновесие дори главният прокурор Сотир Цацаров. Той отиде на място и нервно нареди делото да бъде преместено от Трън в Перник. Получи се от трън, та на глог. Докато преместването се туткаше, на първа инстанция съдът в Трън успя да оправдае Ст. Николов. Мотивирайки се: „деянието му е случайно”. Защото: „6-годишното момче само се е ударило” в кметския джип.

Гледането на втора инстанция стана в Окръжен съд – Перник. Но разликата бе само географска, други различия нямаше. Пернишките магистрати се съгласиха със заключенията на своите колеги от Трън. „Пострадалият тръгнал да пресича и се ударил в задната част на управлявания от подсъдимия лек автомобил” – пише в тяхната оправдателна присъда.

Като пак се загърбват показания на едва оживялото дете, че е блъснато с предницата на джипа. Същото твърдят и свидетели, но те явно са подкупени от хлапето. Само неподкупните слуги на Темида казват истината – преструвайки се, че пресича улицата, 6-годишното момченце всъщност се е затичало, настигнало е колата на кмета и само се е ударило в нейната задна част. А в не предната. Но се  ударило само „в областта на веждата”. Само там?  На спешните хирурзи в „Пирогов” не им е била известна тази успокоителна съдийска диагноза. Те са видели едно момченце с нанесени опасни за живота му травми. Затова започнали поредица от операции, като най-тежката била изваждането на далака, а после и изрязване на част от черния дроб.

Въпросът ни към Темида е: как може един лек удар „в областта на веждата” да е причина за животоспасяващи коремни интервенции? Темида обаче конституционно не е длъжна да дава отговори на журналистически питания. Въпреки че с дейността си поражда непрекъснато въпроси. Пернишкият съд например заключава, че кметът  е невинен, защото детето е изникнало зад, а не  пред него. Затова той не е намалил скоростта. Тук обаче трябва да кажем добра дума и за съдиите. Те оневиняват не само кмета Ст. Николов, но и невръстния Ивайло. Въпреки че според тях той: „е навлязъл в пътното платно в нарушение на закона – без да се огледа”, те все пак не го санкционират. Защото: „Не може да му се търси наказателна отговорност поради невръстната му възраст”. Иначе като нищо можеха да тряснат на невръстния прегазен някаква присъда.

Хора с чувство за черен хумор ще кажат, че за момченцето без далак това е хепи енд. Според нас обаче щастливият край е за Станислав Николов. Според Наказателно-процесуалния кодекс едно дело не стига до трета инстанция, когато първата и втората са на едно и също мнение. Така че трънският кмет е оправдан окончателно. Затова, въпреки очевидното абсурдно поведение на всички звена от правосъдната система, намесата на С. Цацаров, Ц. Цачева и дори на самия Б. Борисов ще бъде след дъжд качулка. В тази изначално ясна като финал съдебна процедура – кмет срещу дете – те не могат да променят нищо. Това е христоматиен случай, в който правдата, за кой ли път, ще трябва се търси в Страсбург. Където не Цацаров, Цачева или техните подчинени, а България ще бъде осъдена за поредното унизително отношение от слугите на Темида към потърпевша жертва, която търси справедливост от нея. Глобата от десетки хиляди евро обаче няма да бъде платена от тях – от некъдърните и корумпираните, а от всичките невинни данъкоплат­ци. Включително и от родителите на Ивайло.

Сергей Трайков


Подкрепете "Стършел" в мисията ни да съхраним сатиричната литература в новата дигитална епоха като направите онлайн дарение през PayPal:
Споделете: