ПЪРВИ ЧАСТНИ БУДИТЕЛИ

Покрай празника на Народните будители (имало и такъв повод за почерпка) доста народ зададе въпроса – добре де, празник има, а що е това будител и има ли такова животно по нашенско?

Енциклопедиите не дават достатъчно информация – според тях народните будители били живели преди век, век и нещо, имали са бради, работили са в системата на просветата или в църквите, от време на време ставали хаймани и са опитвали да свалят законната власт на султана, като за целта събуждали или поне се опитвали да събудят народа поробен…

И тогава, и сега всички мразим тоя, който се опитва да ни измъкне изпод топлото одеалце. Но мъдрите хора са затова мъдри – да измислят начин да се справят с неприятните усещания. Говори се, че още преди двеста години графът Сен Симон, социалист (макар и утопичен), бил наредил на слугата, натоварен с неблагодарната мисия да го вдига от кревата, да го буди с думите: „Ставайте, графе, чакат ви велики дела!”.

Как да не стане човек веднага и да напъха крака в пантофите – великите дела не бива да бъдат оставяни да чакат!

Ние графове си нямаме, поне истински, великите дела нещо ни убягват, думата „слуга” е поглед­нато отвсякъде некоректна, но това никак не ни пречи да си завъдим частни домашни будители!

Частният домашен будител е изключително удобство в днешното напрегнато време – освен че може да обещае рано сутрин на нас, както и на онова, което у нас наричаме обществено мнение, че ще извършим велики дела, вечер може и да ни приспи и нас, и него с уверението, че вече сме ги свършили!

И не само това – може да убеди онова, което по инерция наричаме обществено мнение, че делата са ни велики поне толкова, колкото сме велики и незаменими самите ние!

Разбира се, от време на време нашият частен домашен будител може да влезе в конфликт с някой чужд домашен будител – нищо лично, просто великите дела, прославяни от чуждия, са чужди, следователно – недотам велики, да не говорим, че и враждебни. По нашите земи е така – това, което не ни отърва, винаги е враждебно нам – политически и най-вече икономически, разбира се.

Тогава двамата собственици на частни будители сядат в двата ъгъла на ринга и насъскват будителите си един срещу друг за радост на просветената публика.

По време на интелектуалната схватка общественото мнение научава, че единият частен народен будител не бил никакъв будител, а елементарен будиороид, след което с изумление открива, че и опонентът му също не отговаря на качествата на народен будител, защото е прост будираст!

Какво правите вие, бе – вика общественото мнение или онова, което у нас минава за такова, какви са тия будители, дето ни ги пробутвате, а собствениците им вдигат рамене и обясняват, че няма какво да се направи  – с такъв будителски материал разполагаме!

Погрешно се смята, че основен будител в днешно време са сутрешните блокове на телевизиите – повечето зрители се излежават пред телевизорите по това време и кротичко придремват, защото те отдавна са си отговорили на въпроса, зададен от класика преди век и половина:

– Дали се зора довърши или се две нощи смесиха…

Румен Белчев


Подкрепете "Стършел" в мисията ни да съхраним сатиричната литература в новата дигитална епоха като направите онлайн дарение през PayPal:
Споделете: