ДА ГИ ИЗМЕТЕМ – НЕ, ТЕ ДА ИЗМЕТАТ!

Столицата ни е отвратително мръсна, държавата също. Заринати сме до гушата от найлонови пликчета, бутилки, хартии и фасове. Няма обществено място – улица, парк, градинка, река или езеро, където това изумително същество, българинът, да не си е оставил отпечатъка.

А в България хора за метене има достатъчно!

Има ги в Министерския съвет. Само си представете: двайсетина министерства с министрите, заместниците им, началниците на кабинети, парламентарните секретари, инспекторатите и директорите на дирекции.

Има ги в Парламента: 240 народни представители, всеки с по трима души поддържащ персонал, плюс 656 души администрация.

Има ги в Президентството: кабинети, съвети, комисии, дирекции, отдели… Запознати твърдят, че служителите на българския президент са шест пъти повече от тези на президента на Ирландия.

Има ги в безбройните агенции (малката ни иначе държавица може да бъде европейски шампион по агенции): агенция по приходите, агенция по вписванията, агенция по труда, по държавните вземания, по заетостта, по енергийната ефективност, по митниците, по горите, по почвите, по птичките, по буболечките…

Има ги в институтите: например в Националния статистически институт се говори за наличност от 1500 души.

Има ги в комисиите: само в Комисията за отнемане на незаконно имущество броят им е към 300.

Има ги в здравно-осигурителната каса: там се спрягат някъде към 2314 калпака. И на още много места.

Решението е просто като Колумбовото яйце: министър-председателят Борисов да изкара целия състав на Министерски съвет с все администрацията на улицата, да им раздаде по една метла и по един чувал, като им определи дневна норма за чистене. Не я ли изпълнят – рязане от заплатата!

Същото да направи председателят на Народното събрание. На г-жа Караянчева ще є отива да предвожда 240 работника по чистотата, самата тя – с метла на рамо!

А президентът да не се скатава – да подкара под строй секретарите и съветниците си към Западен парк, Борисовата градина и междублоковите пространства на „Дружба“, „Младост“, „Люлин“ и „Обеля“.

Убеден съм, че изчисти ли се веднъж държавата ни от боклуците, всичко останало ще се нареди: корупцията ще придобие по-нормален вид, а престъпността ще се свие до границите на поносимото. Логиката е, че когато човек живее и работи на чисто, той се променя към по-добро, дори манталитетът и възпитанието му да са български.

Владо ТРИФОНОВ