БОНИ И КЛАЙД ПО ДРАГАЛЕВСКИ

С Аполон на рамо

Чудни неща станаха, докато българският народ беше потънал в дебелите празнични софри и се двоумеше зелеви ли сърми да предпочете, лозови или и двете. Бронзовата статуя на Аполон Медикус до чешмите с минерална вода при Централна баня в София е била открадната. Ами така де, един сватба – друг с Аполон на рамо.

Версията крадците да са роми  е малко вероятна. Все пак статуята не е от мед или месинг. Ако беше – отдавна да са є видели сметката. Много по-вероятно е някоя родна мутра да е хвърлил око на Аполона, докато си пълни минералната вода.

Според мен диалогът с неговата благоверна е звучал така:

– Коте, как го намираш тоя Аполон? Аз го виждам между двата чимшира отстрани до входната врата.

– Слънце, хайде да спрем с тия камънаци! Целият двор е пълен с керамични охлюви, джуджета и патки. Не мога да си опъна шезлонга от тях! Никакви камъни повече, никакви Аполони. Щом толкова много ти харесва – монтирай си го в стаята за фитнес, да си се гледкате двамката.

– Катерино, не ми говори така, че ще ти спра кранчето! Ще видиш тогава солариуми и молове през крив макарон!

– Така ли, Стояне, заплашваш ли ме? Май искаш да разкажа за Виаграта на всичките ти приятели. Не стига, че не те бива в леглото, ами се каниш гол мъж от камък да инсталираш на двора! Как да го разбирам това? Днес статуя, утре жив гей в спалнята ни ще вкараш!

– Ама, простакесо, това е Аполон ма, кво знаеш ти за древните гърци, да не говорим за римляните, кокошка такава. Аз колкото книги съм прочел, ти толкова фон дьо тена не си сменила!

– Слушай кво, Стояне, ей тук насред минералната вода ще те зарежа и ще се върна при моя бившия! Ти си се прибирай сам в Драгалевци с тоя Аполон ли е, какъв е, не го знам…

– Коте, чакай, чакай малко да ти обясня – ами представи си, някой комшия открадне Аполон преди нас и си го сложи на двора. От къде ще намеря после същата статуя за нашия двор?

Влади Христов


Подкрепете "Стършел" в мисията ни да съхраним сатиричната литература в новата дигитална епоха като направите онлайн дарение през PayPal:
Споделете: