ДРЕГЕР В ПОЛИТИКАТА

Народното събрание често е арена не само на невъздържани крясъци и обидни словесни престрелки, но и на опити за физическа саморазправа между депутати. Вече трийсет години парламентаристите с добри заплати и с лошо възпитание не могат да намерят решение на този проблем, докато съвсем неочаквано то им бе подсказано от провинцията.

Миналата седмица община Смолян даде силна заявка за влизане в световните новини. Общинският съветник от БСП Стефан Сабрутев внесе революционно предложение за нововъведение в Правилника за организацията и дейността на местния парламент. Според него на  заседанията да има квестор с дрегер за алкохол и наркотици, който да следи за реда в залата. При съмнение, че някои от присъстващите са употребили наркотични вещества или алкохол, веднага да бъдат тествани на място и при положителни проби да се извеждат навън.

След гласуване местните депутати отидоха още по-далеч от внесеното предложение, като направиха важно допълнение:

„Всички общински съветници, кметове на села от общината, журналисти, общински служители, както и обикновени граждани, които искат да присъстват на сесия на Общинския съвет в Смолян, ще бъдат тествани с дрегер за алкохол и наркотици в кръвта преди (!) заседанието.“

В това уникално чиновническо решение обаче има един очевиден пропуск: не е гласувано кой ще тества пък квестора за алкохол и наркотици. Това обаче е дреболия. По-важното е дали и в Народното събрание ще има такова нововъведение? Не е тайна, че по време на парламентарна сесия доста депутати могат да се видят в отсрещния ресторант на хотел „Радисън“ и околните механи, барове, пъбове, пицарии, суши кръчми или стек хауз-и, откъдето тръгват така докарани към Парламента, че никога няма да влязат вътре, ако на входа му стои смолянският квестор с дрегера.

Сергей Трайков